Вести

ВУЧИЋ: ЖЕЛИМО ДА НАРОД У РС, КАО И СРБИЈИ ОСТАНЕ НА СВОЈИМ ОГЊИШТИМА

Србија ће помоћи општине у Републици Српској у износу од пет милиона евра, саопштио је данас председник Србије Александар Вучић. Реч је о новој транши помоћи, а председник је то саопштио на заједничкој прес конференцији са председником Републике Српске Милорадом Додиком, а после састанка државног врха Србије и Српске.

Вучић је, на конференцији за штампу, нагласио да је у складу са Законом о специјалним везама Србије и РС, разговарао са Додиком о даљој подршци коју Србија може да пружи народу у РС.

''Усагласили смо да у следећим општинама помогнемо у укупном износу од 5 милиона евра. Ово је нова транша помоћи Србије грађанима РС. Реч је о општинама Приједор, Нови Град, Козарска Дубица, Градишка, Челинац, Мркоњић Град, Пелагићево, Пријељина, Соколац, Братунац, Зворник, Источна Илиџа, Вишеград, Ново Горажде, Требиње", рекао је Вучић.

Како је додао, Србија ће са 500.000 евра помоћи и православним храмовима у Федерацији Босне и Херцеговине. Председник је истакао да је издвојено и посебних милион конвертибилних марака за програм самозапошљавања, за развој предузетништва младих до 35 година старости, за програме за подстицај, покретање властитог бизниса и предузећа. Нагласио је да Србија помаже пет општина, где није Додикова странка на власти, што показује да је Србији стало до свих у Републици Српској.

Пренео је да је Додик замолио Србију да помогне у изградњи магистралног пута Гацко-Фоча, деоница Тјентиште-Брод на Дрини у вредности до 10 милиона евра.

''Нисмо могли у овом тренутку да донесемо ту одлуку, али ћемо је разматрати за два месеца када будемо јасније видели стање у буџету Србије и јавним финансијама, када будемо могли да предвидимо како то изгледа", објаснио је он.

Вучић је казао да је Србија показала искрену жељу да помогне у условима када обезбеђујемо високи суфицит у буџету Србије, када имамо раст до 4 одсто на кварталном нивоу, када имамо огроман број пројеката које очекујемо да буду остварени у кратком периоду.

"Показали смо искрену жељу, да када имамо висок суфицит, када имамо раст од четири одсто, када имамо огроман број пројеката, отварамо фабрике у Нишу, Чачку, у Краљеву, Лесковцу, Зајечару, много тога се збива за нас, желимо да народ у Републици Српској, као и Србији остане на својим огњиштима", навео је Вучић.

Најавио је да ће само у априлу присуствовати отварању нове фабрике Леони у Нишу, затим фабрике у Чачку, камен темељац за Форверк, потом у Лозници, па Краљево те Крушевцу, Лесковцу, и да се нада фабрици у Зајечару.

''Народ у РС се суочава са напуштањем огњишта. Ми желимо да што више људи остане на својим огњиштима у Србији и РС, и зато смо спремни да помогнемо руководству Српске, нашем народу", поручио је Вучић.

Вучић је захвалио Додику на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, и известио га о ситуацији на Космету. Председник је најавио да ће са Додиком бити заједно у Мостару, а онда заједно иду у Требиње да посете вртић који гради Србија.

 

Не очекујем претерано добре вести за нас у Софији

Радујем се сваком сусрету на Самиту Западни Балкан ЕУ у Софији, али не очекујем претерано добре вести за нашу земљу, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

"Ми смо у великом проблему. Много смо грешака направили, многе околности нам не иду на руку, али нам остаје да штитимо, волимо, чувамо своју земљу и то и радимо. Радујем се сваком сусрету, сваком разговору", рекао је Вучић на прес конференцији након разговора с председником РС Милорадом Додиком.

Одговарајући на питање о учешћу Србије на том самиту, с обзиром на то да су три државе, чланице ЕУ, своје учешће довеле у питање због планираног присуства Косова, Вучић је приметио и да је то тек 17. маја, а да до тада има пречих састанака. Како је навео, неке веома значајне разговоре имаће између 10, 11. и 12. априла, и разговараће се и о КиМ, и он се радује сваком разговору и на Самиту у Софији.

"Али, не очекујем претерано добре вести за нашу земљу. Борићемо се свом снагом и свим срцем и енергијом да то што је било готово 2008, једностраним проглашењем независности Косова, што смо им директно признали 2010. и 2011. преко пресуде МСП мало померимо. И успели смо нешто, да закорачимо и боримо се за КиМ, али интереси западних сила су другачији", приметио је Вучић.

Оно, међутим, што је за нас посебно тешко, је што албанска страна нема уопште жељу за компромисом.

"И данас кажу, ми радимо на ЗСО, али шта раде? Шта радите, сејете кромпир, копате канале? Шта тачно радите, молим вас, да ми кажете. И те трикове продајете пет година. А шта радите, један потез ми кажите шта сте урадили?", упитао је.

Како је навео, ниједан потез нигде не говори у прилог томе да се на ЗСО ради и онда се поставља питање докле да трпите преваре и трикове.

"Ми нисмо баш толико глупи и наивни. И као што сам рекао пре седам дана да неће озбиљно да раде ништа, ево види се да сам у праву. Сада се туку око "гулениста", једни су ближи Турцима, други Американцима, до секунде, док им Срби не буду преко пута за столом и одмах ће да се уједине и имаће подршку и једних и других и трећих, а ми да гледамо само да наше државне интересе сачувамо", поручио је председник.

 

Вучић привредницима: Идите сви на Сајам у Приштину

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас српским привредницима да иду на Сајам привреде у Приштини, те да имају његову подршку да "побеђујемо економијом и нашом привредом".

Вучић је рекао да је трговинска размена са Приштином око 500 милиона евра, да сматрамо да може да буде и милијарду евра, због чега и сматра да је потребно да што више компанија буде на том сајму, да своје компаније представе на најбољи начин, да склопе што више послова. Рекао је да је имао разговоре са представницма Привредне коморе и компанија и да их је, иако "зна да ће многи то да критикују и да му "јунаци" соле памет због тога", охрабрио да иду у Приштину и представе своје компаније и могућности. Он је у том контексту навео и да ће он ићи на привредни сајам у Мостару, где је Србија земља партнер, да иде тамо са више од 60 компанија, да ћемо бити представљени на 900 квадратних метара. Додао је да се Србија за тај привредни форум припремила на начин на који нису, на пример, ни Хрватска, ни Турска, које су такође биле земље партнери. Истакао је да ће Србија и њена привреда бити представљени и у медијима и на билбордима.

Вучић је рекао да ће тамо бити и хрватски премијер Андреј Пленковић, да се нада да ће доћи и Бошњаци, те подвукао да ће бити и бугарски премијер Бојко Борисов, земље која председава ЕУ, и који долази и на позив Драгана Човића, али и на његову молбу. Он је додао и да ће након тога са председником Републике Српске Милорадом Додиком ићи у Требиње, да ће о томе обавестити чланове Председништва БиХ, како би нашем народу у Требињу показао да смо с њима и да хоћемо да им помажемо.

 

Војводина република, тај филм неће да гледају

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није случајно то што се коалициони партнери Саше Јанковића залажу да Војводина буде република, али поручује да "тај филм неће гледати, јер то не желе грађани Покрајине".

Председник је истакао да су политике различитих представника опозиције по питању Косова и Метохије потпуно идентичне, иако, на пример, Саша Јанковић каже да Косово више није српско, а Вук Јеремић да Србија ни по коју цену не треба да се одрекне Косова. Иако се чини да су њихове политике дијаметрално различите, оне су суштински исте, рекао је Вучић, истакавши и да је то што говори Јеремић утопија најгоре врсте.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да, када је о Косову и Метохији реч, постоји нешто што је, како је рекао, свим грађанима јасно. Знају грађани, казао је, све шта је било 1999, 2004., 2008., 2010., и 2011.

"Јанковић вам свакога дана говори да је Косово независно и да никад неће бити српско, а Јеремић сваког дана говори да се ни за живу главу не треба одрећи Косова. Јасно је да је то утопија најгоре врсте", рекао је.

Њима, казао је, не смета то што, тобоже излазе са различитим ставовима, иако су они суштински исти.

"Они хоће да све урадим ја, а не они, и онда да цео терет овог света падне на моја плећа", рекао је Вучић.

У свему се томе, каже, нарочито истичу они који су довели државу до банкротства, косовске независности и одвајања Црне Горе од Србије. Зато нимало није случајно то што се коалициони партнери Јанковића залажу да Војводина буде република.

"Све је у реду. Србија је демократска земља и тај филм нећете гледати. То нећете видети, не зато што ја то нећу или неко други неће, већ зато што то неће грађани Војводине", казао је Вучић и подсетио да у највећем броју војвођанских општина СНС, на чијем је челу, има апсолутну већину.

 

Лицемерје дигло буру, Ниш паре нема, држава улаже 20 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да град Ниш није у стању да сам управља аеродромом и омогући његов даљи развој, те да преласком тог аеродрома у државно власништво Ниш неће бити оштећен, а да ће држава Србија уложити око 20 милиона евра у његово унапређење.

Вучић је такође одбацио шпекулације да је аеродром преузет у интересу концесионара београдског аеродрома Никола Тесла, те указао да Константин велики суштински "прелази" из државне у државну својину.

"Овде је реч о преласку нечега из државне у државну својину, реч је о две различите институције државе. Нема овде приватизације", рекао је Вучић одговарајући на питање о нишком аеродрому.

Вучић је реаговања у јавности на преузимање аеродрома, уз подршку опозиционих странака, назвао "најтежим и нагорим лицемерјем", јер је јасно да град Ниш нема пара за потребна нова улагања у контролни торањ, проширење писте и терминала.

"За то су потребне десетине и десетине милиона, и они знају да тих пара немају", додаје Вучић.

"Нећете наш новац, нећете новац државе Србије, нећете наш новац свих грађана Србије у Нишу, мислите да имате сами довољно новца? Честитам вам, хвала вам, ослободили сте нас тога", рекао је Вучић и приметио да тај новац може да се искористи и за изградњу аутопута од Митровице преко Кузмина до Бјељине.

"И ми смо тај пробелем решили, све те паре које смо планирали, тих 20 милиона евра, одмах да уложимо у Нишки аеродром, даћемо овамо и додаћемо још 30-ак милиона евра и изградићемо аутопут до Бјељине", рекао је Вучић и запитао зашто то неко није објаснио грађанима Ниша.

Уместо тога, каже, "наслушао се лажова и превараната", али и запитао: има ли ико паметан да их пита - "шта је проблем, људи, то је држава Србија, то није краљевина Бутан дошла да вам узме".

Држава хоће да да паре, да развије Ниш као центар:

"А ако хоћете да буде локално руководство и локални аеродром, без динара уложеног у контролни торањ, у терминал…"

Ниш, међутим, нема пара, истакао је и додао да је држава финансирала и његове фасаде и мостове, јер јој је стало до Ниша, и зато је тамо и највише фабрика изградила. Он је подсетио да је аеродром у Нишу, пре него што је 2002. формирано јавно предузеће, било у власништву државе, када је био помоћни аеродром, те да је 2010. пребачен у власништво града Ниша, са огромним задужењима и обавезама које се мере десетинама милиона евра.

"Од 2012. како се променила власт, ми помажемо град Ниш, аеродром бележи озбиљан напредак у броју путника", рекао је Вучић и додао да је 2014. забележено укупно 1.335 путника, а данас их је око 331.000.

"Толико о томе ко је заслужан за напредак аеродрома", наводи Вучић.

Истиче да је садашња власт у Србији "подигла" аеродром у Нишу, а сад кажу - дајте га граду Нишу. Он је нагласио да држава нема никакву обавезу према Вансију, концесионару Николе Тесле, осим да се са њима консултује ако би број путника у Нишу премашио милион у наредних 12, 13 година, што је, истиче, немогуће. Прогноза је да ће 2027. нишки аеродром имати 774.068 путника годишње, те никога ни за шта не морамо да питамо, каже председник и понавља да је и то једна од лажи којима се обмањује јавност.

Навео је да су у Нишу највећи протести данас због тога што људи кажу: "Вучићу, има пара, скрати аутопут за један километар, скрати га да нам исплатиш оно што су нам досовци украли, што су нам други украли пре 10,12 и 15 година што су им досовци покрали, они данас то траже од нас".

"Све је то због сукоба унутар СНС у Нишу, хтели су да остану тамо, да држава даје паре и да нико не може да их смени", каже Вучић.

"Хоћете да дамо граду Нишу? Нема проблема, вратићемо граду Нишу, хоћете аеродром, изволите аеродром само немојте да тражите паре од нас, решили смо проблем. Ево вам аеродром и знате шта ће да буде после месец дана? Е људи ми смо се шалили, ово су глупости што причају по улицама, хајде државо уради нешто", навео је Вучић. Он је поручио да поставе кога хоће у руководство нишког аеродрома.

"Нећете државу Србију у Нишу, изаберите сами и поставите кога хоћете, изаберите руководства, само немојте да тражите новац. Не тражимо од вас ни приходе, ни профит", рекао је Вучић и додао да држава Србија у том случају од аеродрома у Нишу не тражи ни 55 милиона евра обавеза.

"Ево вам отпуст, идите са нуле, водите аеродром. Вас је срамота што Србија хоће да да паре, због тога правите протесте, не знате ни сами зашто протестујете", наводи Вучић.

 

извор: Танјуг/Пинк