Вести

ВУЧИЋ: ЗАКОН О РАДУ У НАРЕДНИХ СЕДАМ ДАНА У СКУПШТИНИ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће закон о раду, у наредних седам дана, стићи у скупштинску процедуру и да ће бити усвојен у парламенту.
 
"Закон ће наићи на отпоре у делу друштва, али ниједна озбиљна, темељна промена, која доноси добро није прошла, а да није наилазила на највеће могуће отпоре", рекао је Вучић на скупу који је организовала Америчка привредна комора.
 
Он је рекао да ће у наредних месец дана бити завршени закони о приватизацији и о стечају, као и да се ради на закону о планирању и изградњи.
 
 
 
Србија ће имати најбоље подстицајне мере
 
Премијер Вучић поручио је да ће Србија имати најбоље подстицајне мере у региону и да је намера да се реформски закони усвоје у наредна два месеца.
 
Вучић је рекао да је пред нама одлука о спровођењу фискалне консолидације, у касно лето односно рану јесен.
 
"Мораћемо да пронађемо начине, сем побољшања пословног амбијента, како да повећамо раст и зауставимо рецесију пошто ће се мере одразити на смањење тражње", рекао је Вучић.
 
Он је рекао да ће Србија имати најбоље подстицајне мере у региону и навео да ће, будући инвеститори моћи да рачунају и на државне гаранције, а не као до сад, гаранције које даје локална самоуправа.
 
Вучић је рекао да ће се радити на решавању проблема предузећа у реструктурирању, тако што ће се наћи стратешки партнери где год то буде могуће и навео да се нада да ће се решити и проблем Железаре у Смедереву, али и навео да ће се разговарати о Азотари, Петрохемији.
 
Влада Србије има један једноставан задатак, а то је не да победи на изборима, већ да за три, четири године можемо да кажемо "Погледајте шта смо све променили".
 
Премијер је рекао да ће држава створити услове за развој приватног сектора, тако да више главна реченица у друштву не буде "Чекам посао годинама".
 
"Немој да га чекаш, зашто да чекаш, развиј свој сопствени бизнис”, рекао је Вучић, нагласивши да ће држава направити амбијент да људи сами створе бизнис и да се поново развије предузетнички дух.
 
Констатујући да јавни сектор у Србији не може да прави 60 одсто БДП и да толико људи не може да буде запослено у јавном сектору, Вучић је рекао да ће запослени у јавном сектору бити стимулисани да пређу у приватни јер овакво стање држава не може да издржи.
 
"Захвалан сам АмКаму што је једна од ретких организаија која стоји иза онога што каже и не мења мишљење у складу са дневно политичким потребама", додао је премијер.
 
Извршна директорка Америчке привредне коморе Маја Пишчевић поручила је да влада може да рачуна на чланове АмКама и да ће та организација одржавати све реформске иницијативе.
 
Она је, обраћајући се премијеру, рекла да би требало омогућити да се глас приватног сектора чује кроз јавне дискусије, јер тај сектор има право и дужност да учествује у креирању економских политика. Пишчевић је рекла да законодавство у Србији не прати потребе трижишта и додала да се нада да ће нови закон о раду, који би ускоро требало да буде усвојен, одражавати потребе привреде.
 
Говорећи о помоћи коморе после поплава, Пишчевић је рекла да су чланице коморе у првим недељама прикупиле више од седам милиона евра помоћи у новцу, стварима и услугама и најавила да ће се та помоћ наставити.
 
Она је додала да смо у катастрофалним поплавама које су задесиле Србију били сведоци трагичних последица, али да се догодио и један феномен – промена свести, односно да су солидарност, одговорност, спремност на помоћ ближњим дошли до изражаја и показали да капацитет за праве вредсноти српског народа није изгубљен.
 
У Америчкој привредној комори је 190 компанија, а запошљава више од 100.000 грађана Србије.
 
Први потпредседник АмКама и председник Извршног одбора Рајфајзен банке Зоран Петровић поздравио је реформе и најаву нових реформских закона и рекао да постоји неколико питања која су приоритет за стварање бољег привредног амбијента.
 
Како је навео, ту су регулисање тржишта рада, мере предвидивости пореског оптерећења, смањење сиве економије…
 
Он је рекао да је Америчка привредна комора своје сугестије и предлоге доставила надлежним министарствима за које сматра да би требало да буду имплементиране са крајњим циљем дизања конкурентности и квалитета економије.
 
Петровић је још једном, указујући на потребу нове законске регулативе и спровођења реформи, подвукао и неопходност доследне примене постојећих закона.
 
 
 
Извештај о поплавама завршен, закон о обнови следеће недеље
 
Вучић је изјавио да је извештај о недавним поплавама завршен, а да ће коначна процена штете бити изнета у првој половини јула, и додао да очекује да следеће недеље буде усвојен закон о обнови земље, који ће омогућити да се брже крене у тај посао.
 
Вучић је рекао да је битно да се тај закон усвоји како би се избегле компликоване процедуре које су у многоме спречавале да се део посла већ обави. Како је навео, након усвајања тог закона, моћи ће одмах да се "забоде први ашов како би се кренуло у обнову кућа".
 
Он је, одговарајући на питање новинара, додао да извештај о поплавама говори о томе шта је предузето, и како је ко радио за време ванредне ситуације, те које су мере и на који начин предузете.
 
Како је објаснио, извештај се не бави проценом штете, а премијер је инсистирао да се та процена ради заједно са представницима ЕУ и УН, како би била она била тачна и како је нико не би доводио у питање.
 
Он је навео да ће та процена бити завршена око седмог, осмог или деветог јула како би се до 16. јула изашло са валидном проценом, са којом би се ишло и на донаторску конференцију.
 
Вучић је подсетио да је на обнови путева већ много урађено, да се ради и у енергетском сектору, да се пољопривредницима дели семе и гориво, као и да се ради на обнављању сточног фонда, и поновио да ће по усвајању закона о обнови почети и изградња кућа уништених у поплави.
 
 
 
О састанку код Николића после седнице Бироа
 
Вучић је изјавио да ће о састанку који је имао са председником Србије и са министром полиције, Томиславом Николићем и Небојшом Стефановић, али и о стању у полицији, говорити након седнице Бироа за координацију служби безбедности, која је заказана данас у 15 сати.
 
"Не желим да се било ко у Србији бави органима безбедности данима и недељама и да између себе воде сукобе. То није примерено цивилизованој земљи", рекао је Вучић новинарима у Београду.