Вести

Вучић: Странке нека суде о својим министрима

Немам намеру да доказујем да било који министар ван СНС-а није радио добро, то нека чине њихове странке, поручује вицепремијер Александар Вучић. Реконструкција ће бити темељна и озбиљна и наук свима да се понашају озбиљније, рекао је Вучић гостујући на РТС-у. Морамо да радимо више и боље, наш циљ је да ово буде успешна земља, поручује први потпредседник Владе.

 Александар Вучић каже да му не пада на памет да у оквиру реконструкције владе доказује да неки министар није радио добро, јер то морају да учине странке које су их делегирале. Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, поновио да ће реконструкција Владе Србије бити темељна и озбиљна.

"Веома ме је заболела изјава да ја треба да доказујем да министарка Верица Калановић није радила добро, просто нећу то доказујем ни Млађану Динкићу, нити било коме другом, а господин Динкић, ако може без нас, или са доказима или без доказа, ја немам никакав проблем са тим", рекао је Вучић.

Истакао је да га многи, полазећи од себе и аутопројекције, оптужују за самовољу и жељу да преузме више власти.

"Када не могу да вас оптуже да сте корумпирани, када не могу да вам кажу да су паметнији и образованији, када не могу да кажу да су марљивији, шта им друго остаје него да причају о аутократији, макар то ничим не поткрепили", рекао је Вучић.

СНС ће, како је прецизирао, на седници Главног одбора у петак, донети коначне одлуке о реконструкцији, а до тада или нешто после тога би такве одлуке требало да донесу и друге странке владајуће коалиције.

Да ли ће Уједињени региони Србије остати у влади, како је рекао Вучић, зависи од те странке, а СНС ће рећи шта мисли о њиховом односу према коалиционим партнерима и Влади Србије.

"Реконструкција ће бити темељна, озбиљно спроведена и наук свима како да више радимо, како да не одлазимо из земље на 20 или 25 дана зато што волимо да путујемо, а да ниједан горући проблем у земљи нисмо решили", истакао је Вучић.

Сматра да је ова влада била боља од свих претходних, али и да је потребно да буде још боља и да има боље резултате.

"Данас сви долазе раније на посао, одлазе касније, то је добро зато што ће људи бити енергичнији и више рада и труда ће уложити него раније, волео бих да људи и на другим нивоима власти више раде, а не да раде сат и по, па да онда одлазе у кафане на договоре о различитим комбинацијама", рекао је Вучић.

Како је објаснио, критеријуми за персоналне промене у влади биће објективни, али не може се очекивати да ће их и сви они који ће бити смењени доживети као објективне.

Када је реч о одступању од раније најављеног рока за именовања шефа тима за преговоре са ЕУ, Вучић је истакао да је за то одлагање он одговоран и да ће одлука бити донета у најскорије време.

Како је објаснио, један од кандидата за ту функцију, иначе министар у Влади Србије, није желео да ради тај посао и сада је потребно изабрати човека између неколико преосталих кандидата. Није, међутим, желео да каже о којем је министру реч.

Упитан да ли је с премијером Ивицом Дачићем разговарао о промени коалиционог споразума, Вучић је одговорио да је било речи о разноврсним темама, али да не жели да са тим информацијама иступа у јавност пре него што странке дају свој суд.

Сумирајући једногодишње резултате рада владе, Вучић је рекао да је учињено много, да је било извесних пропуста због објективних потешкоћа и да је циљ да следеће године Србија буде успешна земља.

"Реконструкција није ни 'Фарма' ни 'Велики брат'. 'Фарму' и 'Великог брата' су нам донели ти велики бизнисмени из једне политичке странке и скупо продавали овом народу, а то није радио нико из СНС. Ово траје (процес реконструкције), јер људи нису кликери и са њима не можете да се играте, већ морате да озбиљно доносите одлуке и просуђујете о будућности земље", рекао је Вучић.

Говорећи о пуштању на слободу Мирослава Мишковића, Вучић је рекао да неће да улази у одлуке суда и да то никада није коментарисао.

"Против њега постоји правоснажно потврђена отпужница, а да ли ће се он бранити од куће то је друга ствар. Донели смо стратегију за борбу против корупције и акциони план и за све то добијамо похвале из света", истакао је Вучић.

Међутим, истиче да у српској економији много тога није урађено, и да "томе морамо у потпуности да се посветимо.

"Да повећамо број запослених, да се број незапослених спусти испод 20 одсто, то је кључно питање", истакао је Вучић.