Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ИМА ПОНОС И ПАМТИ ОНЕ КОЈИ СУ ЗА ЊУ ДАЛИ ЖИВОТЕ

Жива, вредна и богата Србија, коју нису убили и никада неће, њихова је највећа клетва, а наш задатак и наша будућност, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић у Алексинцу, на обележавању 19. година од НАТО агресије на Србију.

Председник је рекао да је циљ те агресије, ма како су је агресори тада објашњавали, недвосмислено био - да се убије Србија.

"Циљ НАТО агресије био је да се убијају војници, полицајци, цивили, да се убије Србија", рекао је председник Вучић.

Он је подсетио да је тај злочин објашњаван позивањем на диктатуру и и лоше људе на власти, а када више није било те диктатуре и тих људи, настављено је кажњавање Србије протеривањем нашег народа са Косова, одвајањем Црне Горе, а онда су нам дефинитивно одузели Косово.

"Толико о части и њиховом образу. Све бомбе и сви искидани животи нису били довољни. Казна коју је неко смислио као да још није извршена. Као да цела ова земља треба да постане један велики споменик нечијим политичким амбицијама", приметио је председник Вучић, а разлог томе види у чињеници да ми не признајемо све оно што су они признали:

"Ми јесмо у праву, и они знају да ми јесмо у праву и знају да они нису у праву", рекао је председник Вучић.

"Рекли су да се боре против зла, а зло је било то што смо рекли да Косово припада Србији, зло је било што смо га бранили. И дан данас је Косово главна тема. Нећемо да ћутимо и да жртве представљамо колатералном штетом. Морамо да урадимо све да га не губимо", рекао је српски председник и истакао:

"Наша је обавеза и према онима који су овде убијени, жива, вредна и богата Србија је њихова највећа клетва, а наш задатак и наша будућност".

Сада нам је, рекао је, више од свега потребан живот и морамо да га стварамо свакога дана, и да будемо довољно снажни, јаки, да одвратимо све оне који би да политику зачине смрћу и бомбама - "обично српском смрћу".

Вучић је рекао да, док је председник Србије, неће никоме дозволити да нас понижава уз поруку: ''Ово је Србија, земља која има своје достојанство, има свој понос и памти оне који су за њу дали животе''.

Како је рекао, нико неће моћи Србију безразложно да кажњава и ради шта му падне на памет.

"Нису рачунали на карту да смо сачували право да кажемо шта су нам радили и шта нам раде, и коначно смо изборили и имамо право да то и јасно кажемо и кажемо шта Србија мисли и како ће да се понаша", приметио је. Зато и не треба да се лажемо зашто је КиМ и сада главна тема, јер смо се подигли из пепела и мало ојачали, што је и то мало за нас - за њих велико. Навео је да њима не би било тешко да Срби поново плаћају цену, да поново за њих то све буде виртуелно.

"Немамо право да злочин зовемо другим именом, и због убијених, због последица које трпимо, због потребе да сачувамо нашу земљу", казао је Вучић и навео да су све њихове жеље и политика усмерени на оно што је наше и увек припадало нама.

Нисмо ни ми увек били свеци, рекао је председник, али нисмо отимали туђе.

"Убијали сте нас због тог Косова, али то више не можете. Данас је свима јасно и данас Србија која живи и ради може да каже свима шта хоће. Наш живот је постао наш глас. Мораће да почну да цене наш живот. Доста сте нас убијали. Да, хоћемо партнерство и са вама који сте страшне злочине урадили. Не, нећемо у НАТО", каже председник Вучић.

Лепа нам је Србија, свакога дана је лепша и богатија. Другу земљу немамо нити је тражимо. Ово је наша домовина, једина лепа српска отаџбина. Србију више нико неће моћи да напада јер ће Србија бити све јача. Никоме нећемо дозволити да понизи Србију, поручује председник.

Вучић је подсетио на страшне бројке агресије, када је НАТО 1999. године ударио, како је рекао, на малу земљу поносног народа који је био крив што постоји и што чува своје. Истакао је да је почев од 24. марта те године убијено 2.500 људи у тачно 2.500 удара.

"Деветнаест је година од када је симбол неправде нанете народу, који је кроз историју прошао многе недаће и патње, али није ни слутио да би оваква судбина могла да га задеси на крају 20. века. Деветнаест је, како су говорили и данас кажу, највећих и најјачих ударило на једну малу земљу поносног и непокореног народа који је био крив што постоји и брани своје. Тај чин бездушја и безумља назвали су Милосрдни анђео, као да се убијање невиног народа, рушење фабрика и болница може подвести под било шта људско, а камоли милосрдно", навео је Вучић.

"Када прође 19 година од злочина, шта он постане? Када нема криваца, званичних, осуђених и правде него остану само жртве? Како се онда тај злочин зове? Да ли је савршен и по негирању и по намерном забораву и по последицама? Шта данас да кажемо ми на које је бачено 420. 000 пројектила и скоро 40. 000 касетних бомби, пошто су нам убили 2. 500 људи у тачно 2. 500 ваздушних удара. Један човек по једном нападу, тек да тај број може да се подели у ситне проценте и тек да неко за људе може да каже колатерална штета и то за оне који су злочине чинили - мала", рекао је Вучић.

Како је додао, по речима једног чувеног војсковође, потребно је 15.000 жртава да неко постане генерал.

"Које су чинове делили због 14 мртвих у Алексинцу и 2.500 у Србији. Да ли је бар неко каплар постао на нашој крви?", запитао је Вучић.

Вучић је истакао да је НАТО агресија жртве покушала да претвори у бројке и пуку статистику. Бирократско брисање наших живота омогућило је, каже, да се не прича о жртвама, него о колатералној штети, колико су Срби или њихово руководство криви.Колико је тога урађено против нашег народа, а да смо морали да ћутимо јер би се некоме замерили ако бисмо рекли да смо страдали, указао је.

"То што су нас убијали није била грешка, ни колатерална штета, већ намера, смишљена с циљем и сваки од 78 дана и свака бомба, планирано су бачени на Србију, рекао је вечерас председник.

"Злочине су назвали колатералном штетом да би могли да их оправдају, али, док сам председник нећу им то дозволити. Србија има понос и памти оне који су за њу дали животе и никад тај злочин неће бити савршен и неће Србија бити понижена, нити ће моћи да јој отимају шта коме падне на памет", уверен је Вучић.

Како је рекао, освојили смо у међувремену право да кажемо шта су нам све радили, али данас имамо и право да кажемо шта мислимо, кроз шта пролазимо, имамо право да кажемо шта мислимо, шта хоћемо и како ће да се понаша Србија, и то ћемо да искористимо до краја.

"И зато сваки пут кад неко каже - колатерална штета - ми ћемо рећи име, а сваки пут кад неко помене број од оних 2.500, које су нам убили, ми ћемо опет рећи име", рекао је Вучић те додао, они који су нас убијали нису признали да нам отимају парче земље, али да ипак знају да смо ми у праву, јер "ова је земља разарана и уништавана и убијана без дозволе УН".

Како је рекао, узели су нам више него што смо имали да понудимо, узели су нам животе људи, што је највеће богатство, убијали су нас у возовима, на пијацама, децу на ноши, 79 деце, а све су то правдали борбом против имагинарног зла.Данас јачамо, каже, полако и постепено, економски смо снажнији, избегавамо помисао о сукобу, избегавамо помисао на освете.

"Знам да ће овај пут морати добро о свему да размисле и да нађу бољи разлог него што су га имали пре 19 година. Нема оправдања и нема простора за крваву иронију. Али, има нашег памћења", напомиње председник.

"И наше су жртве за њих биле имагинарне, и зато је овде данас само део дипломатског кора и ја им захваљујем што су дошли за изразе поштовање према нашим жртвама", рекао је председник, те поручио:

"За ове друге је напад на Србију био само игрица, притиском на дугме су убијали људе, а све је било имагинарно осим последица по нас". Хоћемо, међутим, додао је, да од непријатеља постанемо пријатељи, "хоћемо партнерство, али чланство у НАТО нећемо, било би превише соли на љуту рану".

"Не измишљамо ми Алкесинац, који је сравњен са земљом. Ово је Србија, земља која има своје достојанство и понос. Која памти све оне који су за њу дале животе. Неће Србија бити понижена и неће моћи било ко од ње да отима. Имамо карту у рукама да можемо да кажемо шта су нам радили. Имамо право да кажемо шта мислимо, кроз шта пролазимо, а то право ћемо искористи до краја", поручује председник Вучић.

Председник је поручио да Србију више нико неће моћи да напада, јер ће земља економски да јача, а војно ће бити снажнија из дана у дан и биће довољно јака да заштити себе и свој народ заштити.

"Никада никоме нећемо да претимо, чуваћемо мир и стабилност, али никоме нећемо дозволити да унизи Србију", подвукао је Вучић.

"Нека је вечна слава погинулим српским витезовима на КиМ, војницима у централној Србији, нашим полицајцима који су јуначки штитили српку груду и свим грађанима, Србима и другим грађанима, цивилима кривим само зато што су се дрзнули да живе у Србији, својој и нашој Србији. Живела слободна, непокорена Србија", закључио је председник Александар Вучић.

 

извор: Танјуг