Вести

ВУЧИЋ: СЛОБОДУ И СУВЕРЕНИТЕТ ЧУВА СНАЖНА И ЕФИКАСНА АРМИЈА

Као мала земља која се не налази у војним блоковима, а која жели да сачува своју слободу и суверенитет, морамо да имамо снажну и ефикасну армију да бисмо у томе успели, рекао је данас председник Србије Александар Вучић. 

Вучић је после присуства војној вежби „Садејство 2018" на Интервидовском полигону Пасуљанске ливаде, најавио да очекује додатно побољшање животног стандарда припадника Војске Србије, и да ће се посебно постарати за војнике под уговором и подофицире.

„Сви ће имати значајна повећања, а и наставићемо да опремамо војску", казао је Вучић.

Објаснио је да је присуствовао редовној вежби Четврте бригаде копнене војске у веома тешким метеоролошким условима, у којој је учествовало 900 војника - Четврта бригада и мали део припадника специјалне бригаде, као и део нашег ваздухопловства.

"Захвалан сам момцима и девојкама који су ово урадили са много труда и ангажмана. Хвала команданом кадру на доброј увежбаности", поручио је Вучић у обраћању након вежбе.

„Мислим да су показали завидну дисциплину и добру утренираност. Радили су неке ствари које друге војске не раде на својим вежбама. Приказали смо цео процес гађања", објаснио је врховни командант ВС.

Вучић је казао да су наши момци били успешни и одлично извршили вежбу.

Додаје да је на крају вежбе желео да каже да је вежба одлично извршена, али су му, каже, указали да треба да каже "врло добро" како би након тога војници одговорили са "служимо Србији". 

Рекао је да су данас могла да се виде и оружја и оруђа која су већ била на стоковима за уништење, а која су извучена и обновљена, и добро раде.

"Ми смо их извукли оданде, обновили ресурсе и могли сте да видите да они добро раде. Могли сте видети и извиђачке авионе и бомбардере. Имали смо их један или два, данас их имамо седам, а ускоро очекујемо да у ресурсу имамо свих 12. То значи да имају дозволу и да су исправни и да могу да функционишу", истакао је Вучић.

Казао је да су нова возила - борбена оклопна возила и противоклопно лансирно оруђе, које је, додао је, било на уништавању у Смедеревској Паланци, јер је неко обећао да ћемо то да уништимо.

"Нисмо то уништили и баш ме брига шта су обећавали. Видели сте да то данас одлично ради", рекао је Вучић.

„Надам се, желим и верујем да ћемо моћи да постижемо боље резултате у вежбама које предстоје", нагласио је Вучић. 

Приметио је и да је вежба одржана у веома тешким метеоролошким условима. 

"Учествовала је само Четврта бригада и мали део припадника Специјалне бригаде. Показали су завидну дисциплину и добру утренираност", нагласио је председник Србије. 

На вежбама су урађене неке ствари које други не раде на својим вежбама, а то су ми указали Диковић, Симовић и Стопа, каже Вучић. 

"Приказали смо цео процес гађања, од испаљивања до погађања или промашивања циља", указао је Вучић.

 

Свако брине о својој безбедности, а ми волимо слободу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, одговарајући на питања у вези набавке авиона од стране Хрватске, да свако има право да се брине о својој безбедности, да немамо ништа против тога, а да ми волимо да управљамо својом земљом и волимо слободу. 

"Немамо ништа против, свако брине о својој безбедности. Хрватска је чланица НАТО. Смешно је поредити нас са НАТО, они су велики и моћни. Ми смо мали, али волимо слободу више од свега, волимо да сами управљамо својом земљом и будемо своји на своме", рекао је Вучић на полигону Пасуљанске ливаде. 

Како је рекао, трудимо се да имамо снажнију војску него што смо је имали, а нашим комшијама, каже, жели добру опремљеност и ништа више. 

Додао је да не би да улази у специфичности набавке, али и да би, да је "неко са стране", био задовољнији послом који је Србија направила. 

Председник Србије је рекао да људи у Србији не треба да брину и да ћемо имати снажну армију да нам омогући да будемо своји на своме.

 

Умели једино да нас доведу до банкротства

Нападају ме они који су, док су били на власти, изгубили све што се може изгубити, рекао је председник Александар Вучић реагујући на критике и нападе опозиције поводом догађаја везаних за хапшење Марка Ђурића на Косову.

„Кога другог би нападали? Неће ваљда Албанце да нападају, пошто смо Марко и ја договорили да изведемо све то, али нам је мало измакло контроли, па су га мало јаче пребили него што смо очекивали“, иронично је одговорио Вучић на питање новинара о тврдњама опозиције да је хапшење Ђурића било унапред договорено, режирано, смишљено "жртвовање".

Истакао је да су „они“ све рекли од 2004. до 2008. и до 2012. 

„Све смо изгубили у њихово време, све што смо могли изгубити и што нисмо чак ни сањали. Отишла је Црна Гора, Косово је постало независно, бар за један део земаља, а њихова једина реакција је била, да нас доведу до банкротства. То је једино што су могли да ураде“, објаснио је Вучић. 

Вучић је критиковао да су припадници актуелне опозиције, тада само ћутали на све то, јер су се тукли међу собом, пошто су се борили ко ће владати и ко ће узети касу.

 

Нису битни Тачи и Харадинај, већ разговори с њиховим спонзорима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се разговори са Приштином наставити сигурно, да још нема одговор на питање у каквој форми, али да су разговори с њиховим политичким спонзорима и менторима важнији.

Вучић је новинарима на Пасуљанским ливадама рекао да је то што Тачи и Харадинај прете, а претходно неког изубијају, а онда тврде да се њима прети - покварено, безобразно и неистинито. 

"Али, нису овде важни Тачи и Харадинај. Нити они воде било какву игру, нити имају неког значаја", рекао је председник Вучић и истакао да су "важни разговори са њиховим спонзорима".

Објаснио је да се потреба за разговорима не доводи у питање.

И у саопштењу после састанка са Федериком Могерини се, каже, наводи да су потребни разговори, али да је питање у којој форми - већ нешто друго. 

Навео је да треба постићи додатни договор и да је боље разговарати и милион дана, "ма како то понекад одвратно и тешко било", него један не и онда доћи до сукоба. 

"Да ли ћемо да разговарамо? Разговараћемо сигурно, а у каквој форми - не знам шта да вам кажем" рекао је Вучић и додао да не зна како ће се све то извести, али да ћемо ми радити да сачувамо мир и да не дозволимо да нам ико земљу понижава.

 

Замерају што наш орао лети изнад наше земље, је л’ то нормално

Замерају што сам разговарао с Путином, с којим разговарају сви у Европи, замерају што наш "орао" лети изнад нашег неба, замерају што је Ђурић уопште ишао у Митровицу, а не ваља ни кад никог нема "доле", коментарисао је председник Вучић примедбе и критике које му упућују ових дана, споља, али и политички противници у Србији, и констатовао да је "Албанцима очигледно дозвољено све, а ми смо криви што смо Срби и што смо живи". 

"Ја ништа више не разумем. Мој посао је да разговарам са свима и све упознам са ситуацијом на КиМ и тражим одговоре", рекао је Вучић новинарима и додао да је тешко разговарати са неким ко је спонзор независности Косова, а то су САД.

"Оне то и не крију и с тим се поносе, као и неке западне земље. Кад с њима разговарате видите да је Албанцима све дозвољено", каже Вучић, одговарајући на питање с ким је све разговарао после хапшења Марка Ђурића, а из угла примедби на разговор с Путином.

Како каже, његовим саговорницима који подржавају косовску независност је тешко да онакво дивљачко понашање оправдају, па се они склоне да не би причали. 

"Али, осећате се лоше", прокоментарисао је Вучић, те додао: "Јер да смо ми претукли Албанца на такав начин, не би нас нико на кугли земаљској спасао. То би била главна вест, били бисмо светски парија". 

Овог се пута, међутим, гледало углавном да се све прећути, с поруком да се обе стране умире, приметио је Вучић и навео да му је "одвратно такво лицемерје у којем кад немају храбрости да кажу како су катастрофалне одлуке направили 2008. причају о обавезама обе стране". 

О томе како су реаговали на варварство у Косовској Митровици и Приштини, Вучић понавља да је разговарао са свима, али му је, додао је, чудно да га од јутрос нападају зато што је разговарао с Путином. 

"Замислите шизофрену ситуацију, кажу они, ми смо на ЕУ путу, а Вучић разговара с Путином. А замислите ви да неко озбиљан изговори ту реченицу. Па, не постоји нико у Европи ко не разговара с Путином. Наравно да ћу разговарати с Путином, данас ћу разговарати и с Ердоганом. С Могерини сам разговарао истог дана кад је био дивљачки напад", рекао је Вучић. 

Како каже, његов је посао да разговара са свима и да тражи подршку за Србију.

"Они мисле кад неко некога туче, ма пустите то, немојте да се тучете, или је можда крив онај ко трпи батине", запитао се, те констатовао: "А страшно се нервирају кад им покажете папире, изузев Могерини која је била изузетно коректна и дошла у Београд истог дана, а могу да мислим какве је притиске трпела". 

Кад видите те папире, како је рекао, које је Марко Ђурић послао три пута и видите да нема никаквог одговора, онда они кажу - па ми то морамо да превазиђемо. 

"Сагласан сам, и зато Србија и хоће да чува мир и то је наш најважнији циљ и витални интерес", поручио је, оценивши да не можемо себе да лажемо и прихватамо кривицу за нешто у чему нисмо ничим учествовали. 

Како каже, разговарао је са свима и још ће разговарати, а онима који кажу да не треба разговарати с Путином или онима који су гласали за косовску независност, а "и једни и други једнаку штету наносе нашој држави", његова је порука да ће да разговара са свима без обзира колико је свестан да је то тешко. 

"А да слушам приче о томе да независна држава има право да ради шта хоће на својој територији, а истовремено медији у Србији пишу како је скандал што је наш авион летео нашим небом, е то је стварно страшна ствар", иронично је приметио Вучић, те запитао: 

"Шта хоћете људи више од своје земље?".

"Да не сме авион да се креће по нашој земљи, хоћете да укинемо себи право на ваздушни простор? Е, не може, има да се крећу свуда по нашој територији и то како одреди команда Војске Србије". 

Упитао је и у шта смо се то претворили кад само желимо да нешто кажемо против своје државе и то на сваком месту. 

"То ми радимо, не ради нам нико други", констатовао је те закључио: "Нисмо ми никога вукли по земљи док стока около вришти, али смо криви што смо живи, што смо Срби".

И ја сам крив, каже, према њиховом схватању, и то и кад не пошаљемо људе на КиМ, али и кад их тамо имамо. 

"У реду је, ја сам крив, али немате право да бијете било кога", каже, а на питање како ће убудуће разговарати с представницима администрације у Приштини, одговара:"Не знам". 

"Не знам ни ко, ни како. Како да гледам Тачија, који је наредио пребијање и убијање Марка Ђурића?". 

И о каквом онда поверењу говоре, додао је, те навео да је невероватно да се нико није бавио синоћ саопштењем из Приштине да неће дозволити формирање ЗСО мимо косовског устава и њихових закона, али да су сви писали како наш авион лети нашим небом. 

"А не смета им Тачи кад каже - биће ЗСО, али у складу с косовским законима и уставом. Па то онда треба да буде НВО чији ће чланови имати право да жваћу жваке, али и то кад им Тачи и Харадинај дозволе", оценио је. 

Подсетио је, међутим, да бриселске одлуке имају снагу јачу од локалног законодавства, а да је суштина да они неће ЗСО. 

"Све је то лаж и превара и после свега они кажу да неће ЗСО и сви ћуте и праве се да они то нису рекли". 

Поновио је да би ЕУ, да је истински желела формирање ЗСО, Албанцима као услов за визну либерализацију одредила усвајање статута ЗСО, а овако све се одвија по моделу - ви Срби испуните све, а Албанци не морају ништа. 

"Зато што неће. Шта их брига за Србију, за Бриселски споразум."

И то, додаје, не мора нико да му каже, јер је све време лично у том процесу и нико зато не може да му каже да то није тако, ни у Европи.

Каже и да су истог дана кад се десио напад на Ђурића и догодило да су у Приштини поменули формирање ЗСО, "само да прикрију криминал на северу Митровице". 

Као, пружили су руку, додао је, али каже да смо већ јуче видели да те руке нема, да нема ничега, а ЗСО - па биће можда, али кад уставни суд каже. 

Вучић наводи да је проучио њихов Устав и да је могуће да само 10 посланика упути иницијативу њиховом уставном суду, они донесу привремену меру и онда чекате и ништа се не примењује шест месеци, годину дана. 

"Све те трикове знам, знају их и сви други и ја само не могу да ћутим", рекао је, те приметио да можете да окренете главу, али да то нема никаквог смисла, јер ничег нема већ пет година. 

Зато, каже, може бар да свом народу каже истину и не интерсује га што ће пола медија да га нападне "јер се наша војска креће по нашој земљи".

"Појавио се орао, па хајде још да осудимо Србију и кажемо још нешто против своје земље". 

Борићу се против таквих лажи, штитићу земљу, за коју је, каже, изабран. 

"Видим како се ствари крећу, видим да многи и ван земље и овдашњи тајкуни спремни да искористе ситуацију на КИМ за урушавање система и увођење додатних подела у друштву, али ја ћу се борити па видећемо".

 

Мишковић прети судијама, нека га, верујем у правосуђе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, у одговор на констатацију новинара да власник Делте Мирослав Мишковић прети судијама, да је реч о моћном човеку, који има подршку и дела медија који од њега праве хероја и да му се може да прети. 

"Он је моћан, снажан, показао је моћ, у претходној кампањи имао је подршку медија који од њега праве хероја и разумљиво је да прети - што и не би" рекао је Вучић новинарима на Пасуљанским ливадама. 

Како је рекао, претходни судија у случају суђења Мишковићу је прешао управо на Мишковићеву страну.

Вучић је навео да је тај судија причао о притисцима, о независном правосуђу, а затим постао функционер "у једној од Мишковићевих партија".

"Опасан је човек у питању, нек прети, верујем у независно правосуђе и да ће судије судити по закону" рекао је Вучић.

 

Неће Срби сами да формирају ЗСО

Није реч о томе да Срби хоће сами да формирају Заједницу српских општина, они и даље хоће да је формирају са Приштином, у складу са Бриселским споразумом, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

На питање да ли му је и шта Федерика Могерини или неко из ЕУ рекао на то што ће Срби покушати сами да формирају ЗСО, Вучић је рекао да о томе нису причали, али је нагласио да неће Срби сами покушати да је формирају.

"Немојте то да говорите. Је ли 19. априла 2013. године потписан Бриселски споразум? Јесте. Пет година од тада, више од 1.800 дана, неко није испунио своју међународно-правну обавезу, чак није био ни притиснут да то уради", рекао је Вучић.

Како је додао, после тога је Београд рекао да је то за нас од суштинског значаја, без да било шта предузимамо.

"Разумео сам исте секунде зашто то раде у дану када су починили страшни криминал на северу, када пребијају Марка Ђурића. У том дану кажу - ићи ћемо на прављење управљачког тима", рекао је Вучић.

Тачи је то, додао је, рекао и у петак у Бриселу, јер је добио директан налог да то каже, као закључак састанка, али је то поновио и у понедељак, управо због свега што се десило у Косовској Митровици.

Истиче да су Срби рекли да су спремни да раде са Београдом и Приштином, у складу са Бриселским спораузмом, Акционим планом и потписаним принципима, али и оним што су сами Тачи и Харадинај рекли.

"Срби неће сами да формирају ЗСО, они и даље хоће да је формирају са њима. Како онда Срби сами хоће?", упитао је Вучић.

На питање шта му на то кажу из ЕУ, председник је рекао да му не кажу баш ништа, јер немају шта ни да му кажу:

"Имам ја њима, а не они мени. Шта и како да ми кажу кад се пет година не спроводи оно што су они гарантовали. Кад рашчланимо аргументе и поставимо овако чисто, свима је све јасно", назначио је председник Србије.

Вучић је поновио да ће Приштина почети "као да ради" на успостављању ЗСО, да би се избегле тензије и приче "да ли ћемо сами или не", и да ће наши људи ући у те тимове, али да ће све то трајати "као гладна година" и да ЗСО никад неће бити формирана, јер никад неће доћи до формирања Статута.

"Јер, Албанци неће, а не Срби. И поставља се питање зашто смо ми доносили Бриселски споразум, да ли је то требало да значи да само Срби испуњавају обавезе, а дурги не? Неко то мора да нам објасни, да нам каже", указао је.

Додаје да према представницима међународне заједнице није фин и благ и нема страх као већина наших политичара, који брину да ли ће неко негде да их остави или постави, јер зна да о његовој судбини одлучују грађани.

"Могерни добро зна како ствари стоје. Друго је шта може или не може да каже. Знају сви, шта мислите, што ћуте?", запитао је Вучић.

Како каже, и код нас људи разумеју све боље, као што и у свету сви разумеју, само што то није у складу са њиховом политиком, што ми морамо да разумемо, јер су они признали независност Косова и њихови су штићеници.

"Хоћемо да будемо део ЕУ, али то не значи да треба да нам неко одсече језик или да нас бије сваки дан, а да ми вичемо како нам је много лепо што су нас тукли. Баш до те мазохистичке фазе нисмо стигли", закључио је председник Србије.

 

Бринемо, али се не плашимо никога

Увек има разлога за бригу, јер само неозбиљни и неодговорни људи не брину, али се никога не плашимо, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Наш је посао да бринемо, наш је посао да народ не брине и да грађани немају разлога за страх", рекао је Вучић одговарајући на питања после вежбе "Садејство 2018".

Како је рекао, сваки нормалан човек је срећан када, као данас на вежби, види да је ракета са огромне удаљености погодила мету, јер су такви погоци ретки и мало је оних који то желе да прикажу.

Додао је да је данас вежбу извела Четврта бригада копнене војске, која није "крем де ла крем", али је веома добра, а реон деловања јој је Пчињски округ.

"Добри су наши војници, увек смо имали добре војнике на југу земље и желимо да их имамо још више и да буду обученији. Видео сам данас да им је и физичка припрема боља него прошли пут. Задовољан сам, наше су могућности скромне, биће све веће захваљујући бољим јавним финансијама и ти људи очекују боље дане", рекао је председник Србије.

 

Извор: Танјуг