Вести

ВУЧИЋ: СЕДИМ НА ЈЕДНОЈ, СРПСКОЈ СТОЛИЦИ

Ја седим на једној, српској столици и то је резултат снаге и одлучности, и моје, и грађана Србије, да Србија води политику независности, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је, у интервјуу Првој телевизији, на питање колико је тешко водити политику "седења на две столице", одговорио:

"Ја седим на једној столици, као и вечерас пред вама".

На питање да ли мисли да то тако виде и светски државници, председник Вучић је одговорио да га не интересује шта они мисле, већ шта мисле грађани Србије, те да је поносан на српску независност и сувереност у одлучивању. То је, каже, политика коју је изнео пред свим светским државницима са којима је ове године разговарао и такву политику намерава и даље да води.

''Моје је само да се правдам грађанима Србије. Јесте ли били задовољни или имали нешто да ми замерите када сам руском председнику Владимиру Путину, који ме је на најлепши начин дочекао, рекао да смо на европском путу или сте могли да будете поносни или љути када у Вашингтону и Бриселу кажем да смо на европском путу, а нећемо да уводимо санкције Руској федерацији. То су српски интереси, српска столица'', поручио је Вучић.

Када је реч о ситуацији у региону, Вучић је указао да то није питање размирица, већ да имамо ситуацију која је, у емоционалном погледу, далеко од добре. Према његовим речима, односи међу људима нису сјајни, руководства покушавају и успевају да одржавају мир и стабилност, без ризика по грађане.

''Сматрам да је боље да једни другима говоримо истину, шта мислимо једни од другима, него да се лажемо и да купујемо ЦД-ове и лепе слике размењујемо, а садржаја нема'', објаснио је Вучић.

На опаску новинарке да ли хоће да каже да нема кривице Србије за лоше односе у региону, подсетио је да је огроман труд и време уложио у регионалну стабилност и унапређење односа, те запитао да ли постоји замерка на рачун наше земље, где смо некога увредили или повредили, или погрешно се понели.

''Свако може да сагледа. Ако мислите да смо ми за било шта криви за односе са Хрватском, реците ми. Јесмо ми направили улицу Миле Будака, подигли споменик Баришицу, уносили у наше законе да су они агресори, да су починили геноцид у Јасеновцу? Јесмо то чинили ми или они?'', упитао је Вучић и додао да је Хрватска оптужила Србију за агресију 1991. године иако је ЈНА бранила простор у складу са тадашњим уставом Југославије и заклетвом коју су подносили.

Подсетио је да је Србија учинила све што је Загреб тражио.

''Тражили сте кућу Бана Јелачића, српска влада је платила ту кућу, тражили асфалтирање путева у Таванкуту и то је учињено, тражили сте музичко одељење у Сонти и добили су то. Тражили значајне паре, стотине хиљаде евра за ''Хрватску ријеч'', добили су'', објаснио је он.

Изразио је наду да ће идуће године доћи до његове посете Хрватској.

''Било би важно да разговарамо. Суштина је у томе да не можете натерати српског председника да не говори истину. Ја сам испричао то што сам рекао и пре три године, а што су казали сада да су конфликтне поруке. Питали су ме десет пута шта је са несталим Хрватима, али сам указао да је више несталих Срба од Хрвата, па су ми сви скочили за врат као да сам рекао страшну јерес'', рекао је он.

Вучић је казао да је једини политичар у региону који је скупио петљу да каже истину, додајући да га нико није демантовао о броју несталих Срба.

''Постоји тачан број несталих Срба који ћу ускоро изнети'', најавио је он додајући да хрватски политичари у сопственој јавности износе ствари које су супротне истини. Ми у Србији, како је додао, сматрамо да је важно да поштујемо туђе жртве.

Упитан за изјаве члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, подсетио је да за разлику од њега никада није помињао рат. Стекао је утисак, каже, да Изетбеговић то ради због унутрашњих прилика. Одбио је да се користи поштапалица да сви политичари региона чине исто, те упитао када је он користио националистичке и шовинистичке изјаве да би добио неки глас.

''Постала је поштапалица, јер тако је најлакше - све у исти бунар. Нећу да будем у истом бунару. Са Бакиром сам спреман да разговарам, као и са свим осталима'', подвукао је он.

Говорећи о Косову, рекао је да је увек спреман да разговара са представницима Приштине.

''Мораћемо сигурно да спроведемо неке непопуларне мере. То би био историјски споразум, да га без рата, без икаквог спора направимо, то би била велика ствар за нашу земљу и будућност наше државе. Отворило би нам пут не само ка ЕУ, већ другачији пут економског напретка и развитка и решили би своје националне проблеме на рационалан начин. За то, како истиче, је неопходно да и једна и друга страна буду незадовољне, односно буду помало задовољне'', објаснио је он.

Рекао је да је питање много комплексније од онога што траже у Приштини, односно да Србија призна независност, додајући да Хашим Тачи то, када прича с њим, не говори.

''Треба ли ја да кажем да је то вековна српска територија и да је то то. Зато не желим тако да се неодговорно односим. Питање је много комплексније'', поручио је он.

''Признање Косова, или не знам чега, може да се догоди само ако се постигне велики договор, који одговара Србима. Али, да Срби то прихвате само зато што кажу да су много лепи и паметни, што су у најбољим односима са Американцима, то је сумануто и нико неће то да уради. Морамо да штитимо интересе Србије'', нагласио је Вучић.

Лакши је посао Брнабић, него Пленковића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је јавни дуг Србије на данашњи дан 61,7 одсто БДП, да ће јануарске плате после повећања бити од 430 до 440 евра, а да ће до краја године оне бити око 500 евра.

Вучић је у интервјуу на ТВ Прва навео да је Србија ову годину завршила са 2 милијарде и 350 милиона евра страних директних инвестиција, што је више од свих у региону, и то без већих, иоле значајнијих приватизационих прихода. Како је рекао, задовољан је трендом смањења незапослености и поручио да је поносан на све те резултате, те да су они мерљиви - "то се све види на семафору".

Председник Србије је рекао и да то не говори ни он, ни полтички противници, ни та или нека друга телевизија или медији, већ ММФ и СБ који истичу да је Србија направила "чудесан преокрет".

"То су неки храбри људи морали да направе", рекао је Вучић и додао да права политика нису обећања да ће све бити бесплатно, а држава иде у пропаст, већ озбиљан приступ и решавање економских проблема.

Навео је да ће плате бити од 430 до 440 јануарске, а до краја године стићи и на 500 евра, и навео да догодине очекује раст БДП и повећање плата и пензија на здравим, стабилним економским односима. На питање када ћемо по платама сустићи друге, Хрватску, на пример, рекао је да ће у Србији зараде расти брже него у Хрватској, мада ће тешко престићи просек од 680 евра. Указао је да је јавни дуг Србије 61,7 одсто, а у Хрватској око 85 одсто БДП. Хрватска, каже, има превелика давања из буџета, недовољно инвестиција, а захтеви друштва су већи.

На опаску да у тој земљи предњаче са инфраструктуром, узвратио је да ће Србија у мају наредне године имати 100 до 150 километара аутопутева више него Хрватска.

Стање економије у Србији и у Хрватској илустровао је реченицом да би српска премијерка Брнабић има лакши посао него хрватски премијер Пленковић.

Говорећи о пензијама и примедбама Фискалног савета, Вучић је рекао да је реч о томе да они траже другачију прерасподелу, и прецизирао да ће догодине пензионери, њих 87,8 одсто, имати веће пензије него пре мера 2014, а да ће то ускоро имати и преосталих 12, 2 одсто оних који су имали највеће пензије.

2018. само избори у Београду, најозбиљнији противник Мишковић

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да ће 2018. године бити одржани само београдски избори, а као најозбиљнијег противника актуелне власти види Мирослава Мишковића.

"Онај који је ту стварно главни, који је опредељујући фактор и њихов шеф, онај који их ујединио унутар те коалиције то је Мирослав Мишковић. Он је најозбиљнији противник. Он је тата и Ђиласу и Јеремићу и Јанковићу", рекао је Вучић одговарајући на питање Прве телевизије кога види као већу конкуренцију на изборима, Ђиласа или Шапића.

На питање како види изјаву Вука Јеремића да ни национална, ни грађанска Србија не могу саме, засебно да га победе, Вучић је рекао да је то зато што њихова политика никада није ни постојала.

"Али, он би мало да води националистичку политику, али му требају паре са ове друге стране. Али, никако да одговори одакле му милион евра за стан и седам милиона евра за кампању, нити га ко пита", приметио је Вучић.

На опаску да никако не говори ко ће бити кандидат СНС за градоначелника, рекао је да је његова странка већ изгубила од Мишковића, Ђиласа, Јеремића и Јанковића. Јанковић је, приметио је, онај што је на РТС био на ратишту, а у Кнез Михајловој је заборавио да је био на ратишту.

Председник Вучић није одговорио ко ће бити први на листи СНС, али је сигурно да ће бити неко ко може да добије поверење грађана. Синиша Мали, истакао је, свакако неће бити, иако је добро радио свој посао.

"Ми смо унапред разумели да је Мишковић непобедив у Београду, али ћемо да се боримо".

Поновио је да не размишља о ванредним изборима, јер сматра да нема разлога за њихово одржавање, иако га Небојша Стефановић непрестано убеђује у супротно.

"Нисам склон да прихватим Небојшину идеју, а Дачић и Вулин, који се такође залажу за ванредне изборе, нису чланови моје странке. У Србији је време за нормално обављање избора и имаћемо их 2020. за парламент", рекао је.

Биће, напоменуо је, свакако још локалних избора, али то његове политичке противнике не занима, јер, очигледно, нема пара.

"Њих занима да иду на изборе и да направе резултат само тамо где могу да ставе руке у мед, где могу да завуку шаке у касу грађана нечијих, да би били још богатији, а да би њихове тајкунске мецене могле да живе још боље", закључио је Вучић.

извор: Танјуг/Прва тв