Вести

ВУЧИЋ: РЕФОРМЕ НЕЋЕ КАСНИТИ НИ ДАН

Премијер Александар Вучић рекао је да реформе економског система неће каснити ни дан, јер Србија заслужује да буде нормална и успешна земља. Циљ свих реформи је да 2018. године Србија не буде земља "богаљ економије", истиче Вучић. Премијер каже да ће до краја јула бити усвојени важни реформски закони.

Премијер је, на конференији Савета страних инвеститора, рекао да ће, пре свега због ранијих задуживања државе, морати још више да се штеди у трошењу буџетског новца, преноси Бета.

"Живели смо на превару и у лажима, трошили смо више него што смо зарађивали", констатовао је Вучић на конференцији "Ријалити чек" посвећеној побољшању услова за пословање у Србији.

Премијер је нагласио да ће његова влада спровести реформе у правцу оздрављења економског система земље и већег запошљавања, без обзира на отпоре.

Истакао је да ће, и поред отпора, бити усвојене измене Закона о раду, као и нови Закон о приватизацији и измене Закона о стечају и планирању и изградњи.

Вучић је додао да ће Влада данас усвојити и предлог измена Закона о пореском поступку и пореској администрацији, како би се појачала борба против сиве економије.

Како је објаснио, планирано је да 400 људи из јавне администрације буде пребачено у Пореску управу и инспекције, што ће омогућити јачу контролу финансијске дисциплине и једнаке услове пословања.

"Даћемо све од себе да успемо... Ми од овог нећемо одустати и сви закони које сам поменуо до краја јула биће усвојени", најавио је Вучић и додао да се нада да ће на тој основи бити створен амбијент у којем ће инвеститори повећати своја улагања.

Преостало је да се усвоји и закон о инвестиционим пакетима који ће, према његовим речима, допринети привлачењу страних инвестиција.

"Имате нашу подршку, а ја очекујем од вас да инвестирате још више, разуме се, у складу са профитом", истакао је председник Владе.

Он је позвао инвеститоре да помогну у спровођењу реформи и опоравку привреде и истакао да Влада Србије неће одустати од планираних реформи и најавио штедњу, фискалну консолидацију.

У причи можда изгледа "лепо и лако" причати о томе шта све у Србији треба урадити у наредном периоду, али то, заправо, није тако – све је веома тешко. Упркос томе, премијер је поручио да реформе у Србији неће каснити.

"Реформе у Србији неће каснити, па докле ми могли да издржимо. Једна ствар у нашој земљи је позната, а то је да је отпор утолико већи реформама уколико је та мера, закон, боља и плодотворнија за напредак нашег друштва", навео је Вучић.

"Што се више људи буде опирало реформама, знаћемо да су реформе успешније", истакао је Вучић и додао да су Србији зато потребни савезници, те да рачуна на подршку Савета страних инвеститора.

 

Измене Закона о раду понос Владе 

Савет страних инвеститора зна колико је тешко променити Закон о раду, рекао је Вучић подсетивши да је само у једном периоду, за време некадашњег премијера Зорана Ђинђића постојао покушај доношења таквог закоЗато је, како је рекао, поносан на чињеницу што ће ова влада то да уради до краја јер Србија заслужује да буде "нормална земља и успешна".

Ми ћемо, макар морали да радимо кроз "трње и муке", тај посао да завршимо до краја, каже Вучић.

Премијер је најавио да ће већ наредних дана Закон о раду, као темељ пословног амбијента и бољег живота, бити у Скупштини.

"Наравно да ће то наићи на отпоре у нашем друштву јер смо научили да живимо у самоуправном социјализму, да штитимо оне који су већ запослени и да не мислимо о онима који тек треба да се запосле, али циљ ове владе је здрав економски систем и веће запошљавање", навео је премијер.

Он је, одговарајући на питања новинара о Закону о раду, истакао да је проширено дејство колективног уговора тачка спорења између Владе и синдиката и додао да је поново спреман да се састане са синдикатима.

"Три, четири пута сам се састао са синдикатима, састаћу се и пети пут, ако је то потребно", рекао је Вучић.

Премијер је на конференцији најавио борбу против сиве економије, шверца резаног дувана и свих дуванских производа.

"Очекују нас тешке препреке, али ћемо успети да их пребродимо", рекао је Вучић.

Како је закључио, циљ свих реформи је да 2018. године Србија "не буде богаљ економије", али да до тога није дошло.

 

Изградња првих кућа на Видовдан

Премијер Александар Вучић је рекао да ће грађани који су претрпели штету од поплава добити накнаду од државе када се заврши процена целокупне штете и да очекује почетак изградње првих кућа на Видовдан 28. јуна.

Упитан када ће бити исплаћено 2.000 евра које су обећане грађанима, Вучић је рекао да ће новац од државе добити грађани који су претпрели штету, а не сви и да ће се радити све како не би било пљачке и малверазија.

Он је поновио да се процена штете ради заједно са Уједињеним нацијама и Европском унијом како не би било злоупотреба и како се не би поновила ситуација после земљотреса у Краљеву и околини Ваљева.

"То неће да буде бацано из авиона. Завршавамо у најхитнијем могућем року процене, заједно са ЕУ и УН, како не би било крађа и пљачке и чим то окончамо грађани ће добити новац", рекао је Вучић.

Упитан да ли постоји могућност да се укине порез на хуманитарну помоћ која долази из Србије као што је то учињено са оном која долази из иностранства, премијер је рекао да држава покушава да предупреди сваку злоупотребу.

 

Измене Закона о БИА за транспарентнији рад

Премијер Александар Вучић рекао је да су предложене измене Закона о БИА донете на основу одлуке Уставног суда и захтева заштитника грађана и да ће допринети транспарентнијем раду те агенције.

"Ми поштујемо институције система. Мислим да је важно да то буде транспарентан и контролисан процес и да све институције система које служе заштити људских права буду задовољне овим законом", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је навео и да сваки грађанин у Србији мисли да је прислушкиван и поручио да ће рад надлежних органа у том сегменту бити по закону и транспарентан.