Вести

ВУЧИЋ: ОВА ИНВЕСТИЦИЈА ЈЕ СКОК УНАПРЕД ЗА СРПСКУ ЕКОНОМИЈУ

Немачка компанија Континентал отворила је данас у Новом Саду свој Центар за истраживање и развој, а председник Србије Александар Вучић оценио је да је то за српску економију "скок унапред", имајући у виду да се ради о "вишој лиги инвестиција и инвеститора".

Вучић је, у свом обраћању рекао да је Србија до сада углавном радила са компанијама које су се бавиле производњом, а да се сада ради о „вишој лиги“. Центар ће се, наиме, бавити софтвером и системским инжењерингом.

Вучић је истакао да ова инвестиција развија наше знање, представља темеље и основу за успешнију и снажнију Србију.

„Нето плата за програмере је овде између 850 и 2. 500 евра, драматично изнад просека Србије“, нагласио је Вучић.

„Ово је за Србију у целини велики и важан догађај“, подвукао је Вучић, додајући да радници који раде у овој компанији не раде само за себе и своје породице, већ својим радом и знањем представљају своју државу.

„С тим показујемо целом свету какви смо и шта можемо, што је важно за даље привлачење инвестиција“, објаснио је Вучић.

 

Да почнемо да враћамо младе стручњаке из света

За све што смо постигли у Континенталу важна је улога факултета, те ће нам и у Новом Саду, и Србији уопште, бити потребно још факултета, који ће школовати људе за центре за истраживање и развој, попут Континенталовог, рекао је председник Србије Александар Вучић на отварању истраживачког центра немачке компаније у Новом Саду.

Наводећи да ће плата за око 500 младих стручњака у истраживачком центру бити између 850 и 2.500 евра, Вучић је поручио и да је време да младе и стручне људе који су отишли у иностранство почнемо да позивамо да се врате, јер, како је напоменуо, овде ће све више бити послова као у истраживачком центру Континентала, а и примања ће, додао је, бити све већа.

"Треба нам још много више места на факултетима како бисмо могли да одговоримо савременим трендовима и да испунимо овако високе стандарде какве имамо у Континенталу", рекао је Вучић.

Како каже, просек година програмера у том центру је био 28, и они су му, додао је, објашњавали како то функционише.

"Показивали су ми нешто, ја сам регистровао само дугмиће и телефоне, ништа нисам разумео, али добро је што долазе напредније генерације, и срећан сам што можемо да помогнемо", поручио је Вучић. Нада се, додао је, да ћемо и наредног 7. марта разговарати о новим инвестицијама у Континенталу и шта још држава може да уради да помогне.

"Они су задовољни, јер је Србија показала да поштује оно што је обећала, учинили смо све што је договорено, показали да смо поуздан партнер", рекао је, те додао да ће осим 500 планираних стручњака, сигурно бити посла за још младих и способних људи, а да ће држава имати снаге да такве пројекте и даље помаже.

Кад је реч о Новом Саду, поручио је да је држава спремна да граду помаже и на друге начине, поменуо је Светску престоницу културе, те рекао да се то односи и на инфраструктуру, на лепши изглед града.

"Први такав корак су две фабрике које смо већ довели у Нови Сад, али хоћемо да мењамо и изглед града и његову инфраструктуру", поручио је Вучић.

 

извор: Танјуг