Вести

ВУЧИЋ: ОД МРЖЊЕ ПРОМАШИЛИ ТЕМУ, БОРЕ СЕ ПРОТИВ МЕНЕ, УМЕСТО ЗА БЕОГРАД

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић изјавио је данас да су његови политички противници, од силне мржње према њему, у овој кампањи промашили тему и боре се против њега, уместо за Београд.

"Сујета и таштина су неретко, као и страх, велики проблеми људи у рационалном одлучивању. Од силне мржње коју су понудили људима, нису видели чак ни ствари где су могли да добију", рекао је Вучић и додао да је на мржњу и увреде најбоље одговарати резултатима, променом система. Навео је да је од планова и онога што нуди опозиција на београдским избрима разумео само то да све нуде бесплатно. То је, каже, демагогија најпримитивније и најниже врсте.

"Не може ништа за џабе, већ добре реформе и економски услови за рад. То је политика пропасти", рекао је и указао да су такви спремни да "руше земљу, руше град зато што неког не воле".     

"Све што људи добију за џабе неко мора да плати. Тај дуг од 1,2 милијарде који су они направили у Београду неко је морао да плати. Е, па ми нећемо да се додворамо никоме и ништа не нудимо за џабе, већ нудимо конкретне програме и планове", истакао је Вучић.

На мржњу и увреде најбоље је, истиче, одговарати радом и резултатима, и то не само изградњом зграда, паркова, већ изградњом новог система и другачијег друштва. Од планова важнији је програм, подвукао је Вучић.

Вучић је најавио да ће ове године значајно расти и плате и пензије, а и основица није иста. Каже да је поносан на чињеницу да његових слика, не само да нема на билбордима и спотовима у кампањи за београдске изборе, већ их нема ни у Председништву, те да их никад није ни тражио, јер је важно да ради добре ствари за земљу, а не да се гради било чији култ личности.

"Срећан сам што су на нашим билбордима и спотовима неки нови људи, за које грађани нису очекивали да буду на нашој листи. Изашли смо са људима који нису политичари, којима је Београд на првом месту, а бољитак града и грађана важнији од идеологије", рекао је Вучић и приметио да су "неки други направили да то буду избори за или против Вучића".

Додајући да су предстојећи избори важни због много разлога и да би волео понекад да може више да помогне пријатељима са листе, али је подсетио да је имао и имаће наредних дана веома важне састанке са лидерима ЕУ. У том смислу, истакао је да у понедељак у Београд долази председник ЕК Жан Клод Јункер, чија је посета важна, јер долази после усвајања Стратегија за Западни Балкан.

Након разговора са Јункером, одлази у посету Берлину, код, како је рекао, најаважнијег и највећег лидера Ангеле Меркел, док у четвртак путује у Софију на састанак са Федериком Могерини и лидерима Западног Балкана.

"Ја сам задовољан, ово су важне ствари за земљу, од изузетног значаја за грађане. То је моја обавеза, за то сам избаран, да радим тај посао. Волео бих понекад да могу више да помогнем пријатељима са листе", рекао је Вучић.

Вучић је позвао грађане да изађу на изборе у Беоргаду, али и у Бору, Аранђеловцу и Севојну, јер су каже локални избори увек важни због питања легитимитета.

"Неки се у опозцији много више боре мржњом против мене, него за Београд, Аранђеловац и неки други град", истакао је председник Србије. Како је казао, листу "Александар Вучић - Зато што волимо Београд!", подржало је 1. 200 јавних личности.

 

Најава протеста и крађе, полазе од себе шта би радили

Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је данас да ће на свим бирачким местима у Београду, више својих људи имати листе његових политичких противника, него листа "Александар Вучић - Зато што волимо Београд!", али да, свеједно, већ сада најављују изборну крађу и протесте.

Указао је и на чињеницу да је у 11 од 17 београдских општина сада мање бирача него што их је било на прошлим изборима, а да, опет, из опозиције стижу тврдње да се наводно повећава број бирача на списковима.

"Ко има више људи на бирачким местима? Ми или они? Они знају да ће бити све поштено. Полазе од себе и знају шта би они радили. Они би да укину демократију. Нема је у реду да буде 21 листа против наше. Ако народ сматра да ће они боље да раде, честитаћу им", рекао је Вучић.

Подсетио је да је, када је изгубио изборе за Београд за 0,6 одсто разлике, за свега 5.000 гласова честитао победнику и није тражио никаква нова пребројавања или слично.

"Овде је та дистанца небо и земља и опет нешто не ваља", додао је.

Вучић је указао и да су "младића из Младеновца", мислећи на Луку Максимовића - Луку Прелетачевића Белог, покушавали да спрече да се кандидује. Како је рекао, он је већи проблем био за СНС, јер узима неке гласове којима је СНС други избор, али и поручио да треба поштовати законе. Подсетио је да је председник Левице Србије Борислав Стефановић променио име и личну карту за један дан, на претходним изборима, што тада никоме није сметало.

Вучић је подсетио и да су, на пример, првог на листи др Радојичића напали за викендицу коју је он купио за 4. 000 евра пре 10, 12 година, као што је и Ирена Вујовић изложена "тешким нападима".

''Ништа нисам разумео. Све неистине до неистине'', рекао је Вучић и додао да се не може рушити град зато што неки људи мисле другачије од вас.

Говорећи о претњама које му је у јавном представљању на РТС упутио Никола Сандуловић, Вучић је истакао да је реч о наркодилеру, криминалцу, човеку који је претио и Зорану Ђинђићу пред атентат. Констатовао је да на РТС, на пример, може да се критикује председник, али не и та телевизија:

"Онај са старог града, неко га је напао (Бастаћ), истражују мотиве, очекујем да то буде решено. Мислим да он зна и да полиција зна ко стоји иза напада. Он је у Београдској хроници почео да говори, и, како је рекао нешто о руководству РТС, они су га прекидали", приметио је Вучић.

 

Штитио сам интересе Србије у Хрватској на најбољи начин

Председник Србије Александар Вучић каже да је током посете Хрватској штитио интересе Србије на прави начин.

"Први сам који је имао храбрости да им каже у лице, јасно и недвосмислено, да другачије видимо 'Олују', коју у Хрватској славе, а која је дан туге у Србији. То нико од наших званичника на такав начин није рекао у Хрватској. Овде јесу, али тамо нису, а ја сам то рекао пред њиховим медијима", рекао је Вучић. Понавља да се није извинио за ствари у прошлости, јер их ми и Хрвати видимо на потпуно другачији начин.

"Њихови новинари су ме као осице нападали, што није ни мало пријатно. Питали су ме за неке изјаве из деведесетих у Глини. Нисам био само у Глини, већ и у Војнићу, Вргинмосту и тада сам рекао да се надам да ће Крајина да опстане. Је ли то за извињавање, а није 250.000 људи који су остали без својих огњишта?", рекао је Вучић.

Подвукао је да је важно да се разговара, те да је задовољан што је разговарао са породицама несталих, чије су судбине тешке, без обзира на то на којој сте страни.

"Разговарао сам са оцем који је изгубио сина. Урадићемо све што можемо да се пронађе где му је син и како убијен ако је убијен, ако није, да видимо какви су трагови", рекао је Вучић.

У том смислу, споменуо је и разговоре са представницима хрватске мањине у Србији, и поновио да ће држава урадити све што може да испуни њихове захтеве. Такође, захвалио се председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић на гостољубивости, коју ће јој, каже, узвратити.

Такође, захвалио се председници Хрватске Колинди Грабар-Китаровић на гостољубивости, коју ће јој, каже, узвратити.

"Градимо боље односе и наставићемо тим путем, а нећу се бавити кампањом мржње која се против мене водила", закључио је председник Србије.

Вучић је одговарајући на питања водитеља оценио да је већи страх Срба који данас живе у Хрватској него оних који живе на КиМ. 

Како је рекао, на КиМ људи, посебно јужно од Ибра, тешко живе, власти из Приштине управљају њиховим животима, али су у Хрватској толико уплашени да су се скривали од камера и пола њих није смело да се појави. 

Навео је да су кроз места где живе Срби људи излазили да их поздраве, али тамо камера није било да их сниме, јер су били уплашени шта ће после да им се догоди.

Зато сам срећан, додао је, што је на скупу у "Лисинском" поштована химна "Лијепа наша", али и певана "Боже правде".

Председник Србије је рекао да ће се стога и даље радити на тексту Декларације о заштити Срба, да је на пример дато три милиона евра у Црној Гори за Српску кућу, да ће се помагати нашем народу у Загребу и Хрватској, у БиХ, више него раније јер је Србија сада економски јача и може више и да помогне. 

Додао је и да га то како ће на све реаговати међународна заједница много и не интересује.

 

Са Јункером, Меркел, лидерима Западног Балкана изузетно важни састанци

Председник Србије Александар Вучић рекао је да би волео више да помогне људима са листе која носи његово име, јер су предстојећи избори важни због много разлога, али је имао и имаће наредних дана веома важне састанке са лидерима Европске уније.

У понедељак у Београд долази председник Европске комисије Жан Клод Јункер, чија је посета важна, јер долази после усвајања Стратегија за Западни Балкан.

Након разговора са Јункером, одлази у посету Берлину, код, како је рекао, најважнијег и највећег европског лидера Ангеле Меркел, док у четвртак путује у Софију на састанак са Федериком Могерини и лидерима Западног Балкана.

"Ја сам задовољан, то су важне ствари за земљу, од изузетног значаја за грађане. Моја обавеза је, за то сам избаран, да радим тај посао. Волео бих понекад да могу више да помогнем пријатељима са листе", рекао је Вучић.

 

Имамо шансу за победу, људи не требају да се плашебруталне кампање

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му се чини да листа која носи његово име на београдским изборима има шансу да победи, и истакао да је важно да се људи који су за пристојан Београд и Србију не уплаше бруталне кампање политичких противника.

Вучић је рекао да они, због силне мржње, од дрвета не виде шуму, али им је и захвалио у политичком смилсу, јер су га "уплели у изборе, са којима и није имао много везе, желећи да кажу да му је стигао крај". 

"На крају, чини ми се, имамо шансу да их победимо. Није тако изгледало пре четири месеца. Важно је да се људи који су за нормалан и пристојан град и Србију, не уплаше њихове бруталне кампање", рекао је.

Прича како ће све бити наводно бесплатно нема шансе против стварних резултата, попут нових фабрика и инвестиција рекао је. Важно је, каже, да људи изађу на изборе, они опредељени за овакав развој, који шетају Београдом на води, лепшим него икада Обилићевим венцем, Косанчићевим. Урађено је више водовода и канализације него икада. У Земуну је урађено 165 улица, а у претходном периоду свега 17 улица.

Истакао је још једном да има шанси за победу ако сви ти људи изађу на изборе, док би се остале листе, изузимајући можда СПС, удружиле, иако се свађају међу собом све време кампање:

"Они много више држе до пара, него до себе и све се ту зна, и ко је главни, ко потрчко, ко број два, ко коме служи, мислим да људи све то одлично разумеју", приметио је Вучић.

Додао је да на РТС није био уопште за време кампање, да су на Б92 и Првој све хумористичке емисије уперене против њега, те да о Н1 не треба ни говорити.

Грађани ће све сагледати, идеје, програме, планове, резултате, који људи шта и кога подржавају, закључио је Вучић.

 

Обећавали метро 2008, а ни папире нису добили

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће изградња прве линије метроа, која ће почети 2020. године, трајати две и по до три године, и да ће у планирању радова Србији помоћи стручњаци из Софије.

"То неће ићи брзо и то људи треба да знају. Они који су обећавали и причали да ће 2008. и 2009. године кренути изградња, нису добили ни папире. То је била само лажна кампања", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је, након посете Софији и обиласка њиховог метроа, консултовао стручњаке који ће Србији помоћи, истакавши да "ми то можемо да урадимо" на начин на који тамо функционише.

Председник Србије посебно значајном оценио је линију метроа која ће повезати Миријево са Новим Београдом, Палилулом и Чукарицом.

 

 

извор: Танјуг