Вести

ВУЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ДА ЉУДИ МОГУ ДА ВИДЕ ОПИПЉИВЕ РЕЗУЛТАТЕ НАШИХ РАЗГОВОРА

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Софији да је за Србију важно да до средине маја, када ће у Бугарској бити одржан Самит ЕУ-Западни Балкан, испуни 115 критеријума које су добиле све земље региона.

Вучић је, новинарима, пренео да је на Самиту лидера Западног Балкана и ЕУ у Софији, поред напретка западно-балканске шесторке ка Унији, било и неколико других битних тема које су другачије од онога што је уобичајено. Казао је да је било речи о томе да треба да регион ради на успостављању регионалне економске зоне, као и говора о испуњавању 115 критеријума који су већ дате земљама и територији Западног Балкана. Многе земље, како је констатовао, нису ништа или врло мало урадиле по том питању.

„За нас је важно да то урадимо пре половине маја када се у Софији одржава велики Самит ЕУ и Западни Балкан“, нагласио је Вучић.

Указао је да је премијер Бугарске, земље која актуелно председава ЕУ, Бојко Борисов поставио амбициозне циљеве у вези повезаности региона.

„У неколико наврата говорио је о Београду и везивању Београда за многе друге важне градове у региону, те да је потребно да се обезбеди за то више европског новца. Говорио сам о томе да сам са немачком канцеларком Ангелом Меркел причао, по ко зна који пут, о аутопуту Ниш-Приштина и колики значај би он имао за Топлички округ, Ниш, Мерошину, нишавски округ и друге крајеве Србије. Ми ћемо са његовом изградњом кренути крајем ове године“, најавио је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија сама кренути и у изградњу аутопута Ниш-Димитровград.

„Очекујемо да људи могу да виде опипљиве резултате наших разговора“, казао је Вучић.

Пренео је да је разговарано и о политичким разликама и разликама по питању граница које морају да се реше, као и на који начин то учинити.

„Није лако и једноставно али морамо да гурамо напред“, закључио је Вучић.

 

Мржња не гради метро

Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић истакао је данас, поводом предстојећих избора у Београду, као и изјаве политичког противника Драгана Ђиласа да ће га „одувати“, да мржња не гради метро нити Београд на води.

„Очекујем ионако да ме одувају и сваки пут то чујем, али када се избори заврше буде увек некако другачија прича“, рекао је Вучић новинарима на маргинама Самита лидера земаља западног Балкана и ЕУ у Софији.

Према његовим речима, та врста ароганције у којој се не поштује политички противник, говором да бисте све лако завршили, много више, како је подвукао, говори „о њима него о нама“.

„Имају прилику у недељу да нас „одувају“. Спремали су се годину дана. Рачунали смо да смо изгубили изборе, али смо се борили плановима и идејама, а они негативном кампањом. Међутим мржња не гради метро, Београд на води или било шта друго. То може да изгради посвећеност, марљивост и само озбиљан рад, као љубав према граду и земљи“, поручио је Вучић.

Вучић је поновио да за три дана политички противници могу да докажу како ће да га „одувају“, у чему им жели пуно среће, те најавио да ће, ако то учине, да им честита.

 

Разговарали када да наставимо дијалог

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас у Софији разговарао са косовским председником Хашимом Тачијем када ће бити настављен дијалог у Бриселу. Вучић и Тачи састали су се на маргинама Самита лидера земаља Западног Балкана и ЕУ.

Председник Србије је, у изјави новинарима, казао да често разговара са Тачијем, јер је увек боље разговарати него чинити било шта што би било лоше по српски и албански народ. Вучић је додао да није драго ни Тачију, а ни да он није претерано радостан када мора да разговара са њим, али је да је то њихов посао.

„Разговарали смо о томе када да наставимо дијалог у Бриселу, како и на који начин да покушамо да решимо историјски сукоб Срба и Албанаца“, нагласио је Вучић.

 

извор: Танјуг