Вести

Вучић: Низак наталитет кључни проблем Србије

Председник Србије Александар Вучић обратио се данас нацији поводом две теме од највећег националног значаја: Косова и Метохије и популационе политике Србије.

На почетку конференције за медије, којој су присуствовали и министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, Вучић се осврнуо на 14. годишњицу од стравичног погрома на КиМ, када је за два дана запаљено 35 верских објеката, а више од 4.000 Срба протерано са својих огњишта.

- Србији се у будућности не пише добро, због многих објективних критеријума. Заверенички приступ нам је увек много важнији од оног стварног. Зато сам данас овде донео Бриселски споразум. Постојаће заједница општина у којој ће већинско становништво бити српско - предочио је председник.

Он је подсетио да је на данашњи дан, пре 14 година извршен погром над Србима на Косову. Запаљено је 35 верских објеката, тада је 19 људи је погинуло, протерано око 4000 људи, према ондашњој оцени ОЕБС-а насиље је било брутално. Према речима председника Србије, низак наталитет и питање Косова два највећа проблема са којима се Србија данас суочава, али и додао да ће држава радити на охрабривању приватног сектора, како би људи тежили запошљавању у њему пре него у јавном.

Више од пет година покушавамо на сваки начин да дођемо до мира и решења косовско-метохијског чвора, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

- Пет година неко не жели да ово буде спроведено у дело. Нисмо ми веровали да ће Албанци учинити било шта у српску корист. ЕУ да је желела да ЗСО буде формирана, да је то хтела међународна заједница, њихов услов за визну либерализацију Приштини било би формирање ЗСО, а не демаркација са Црном Гором - рекао је Вучић.

 

Демографски проблеми и на селу и у градовима

Вучић је истакао да је кључни проблем Србије број новорођене деце.

- Ако проблем наталитета не обрадимо одмах и на другачији начин изгубићемо земљу, а на то немамо право, јер је наша обавеза да бринемо о отаџбини у будућности - поручио је председник Србије.

- Кинези брину 1.000 година унапред, хајде да ми пробамо за 50 унапред. Да живимо животе наше деце и унучића, да размишљамо остављамо ли им земљу, отаџбину или не - истакао је Вучић представљајући мере популационе политике.

Он је упозорио да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће деца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем. Изнео је податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године скоро 10.000 мање, при чему данас имамо већи бој становника.

- Мислим да је све јасно кад то кажем - додао је Вучић указавши да демографски проблем постоји и на селу и у градовима. Најмање је проблема у Новом Саду, највише због избеглих људи који су дошли ту, затим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прешеву.

Вучић је упозорио да ће 2060. године Србија имати између 3,9 и 5,5 милиона становника, а већину би могли чинити пензионери, што значи да бисмо као нација завршили и подвукао да се под хитно морамо решити проблем нестанка нашег становништва.

- Не угрожавамо право на рађање, али је чињеница да немамо децу и да нестајемо. То морамо да променимо или ћемо нестати - рекао је Вучић и наставио детаљно да анализира демографску слику Србије.

- Ухватили смо се овог проблема у тренутку када нам економија иде на боље и када много тога можемо да урадимо. Данас је број рођених по мајци у Србији 1,44 а потребно нам је 0,8 више само да бисмо имали просту репродукцију. Бићемо свакако мали народ и за то нам нико није крив, сами смо за то заслужни. Зато је ово последњи тренутак да почнемо тиме да се бавимо на озбиљан начин, јер стално губимо становништво. У последњих 27 година имамо негативан природни прираштај, док се губитак бележи већ више од 60 година - навео је он.

 

Конкретним мерама против пада наталитета

Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара месечно од државе у периоду од 10 година, рекао је Вучић, истичући да је то само једна од низа мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије.

Неке мере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године. Влада Србије је, каже, донела стратегију и мере за подстицај популационе политике. Поред осталих мера, рекао је, за прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, а за друго дете 10.000 динара месечно две године. За треће дете добијаће се 12 хиљада динара месечно у току десет година,а за четвтро 18.000 евра за 10 година. Навео је да ће то државу у првом тренутку коштати 12 милиона евра, а да се нада да ће бити и више.

 

 

 

 

 

извор: Пинк/РТС