Вести

ВУЧИЋ: МИЛУТИНОВИЋ ЈЕ БИО ЈЕДНА ОД НАЈМАРКАНТНИЈИХ ЛИЧНОСТИ СПС

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је бивши председник Србије Милан Милутиновић био једна од најмаркантнијих личности Социјалистичке партије Србије и изразио уверење да ће он остати значајан део историје те политичке организације.

Председник Александар Вучић је, говорећи на комеморацији о Милутиновићу у Скупштини Србије,  запитао има ли веће части него бити на челу Србије и њених народа који су се увек трудили да на миру живе.

"Има ли на свету већег задатка од такве позиције коју је обављао Милутиновић. Никада Србима и њиховим челницима није било лако. Немањићким владарима, Карађорђевићима, Обреновићима. Ипак њихове дилеме и примере можемо лако сагледавати кроз призму протока времена и са безбедне историјске дистанце", рекао је председник Александар Вучић.

Како је истакао, Милутиновић је био наш савременик, на најодговорнијим позицијама у држави, онда када је нашем народу било тешко, можда и најтеже.

"Они који памте последњу деценију 20. века, памте и Дејтон, Рамбује, Кумановски споразум. Милутиновић је уткао свој дипломатски дар у претешке преговоре које смо тада као држава водили. Ратовали су Срби храбро, али је до данас остало незапамћено да 19. најмоћнијих држава света нападне једну малу земљу. Србија, чији је Милутиновић био председник се достојанствено бранила од најјаче војне силе у историји човечанства. Добро памтим те дане и дипломатски одмерено, а ипак јако и чврсто држање Милутиновића", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, он је видео да је Милутиновић био опрезнији од других и да је разумео моћ оних који нас нападају.

Како је рекао, био је рационалнији, смиренији и покушавао је да укаже на све тешкоће са којима ћемо да се суочимо, али да ми нисмо хтели да га чујемо.

"Истовремено Милутиновић није доводио у питање нечасне намере оних који су јачи. Имао је нешто што сваки одговоран човек има, а што нисам приметио код других, а то је страх за судбину нације. Кроз буку коју је носио са собом и коју није крио могло је да се види колика је његова посвећеност, озбиљност и одговорност", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг