Вести

ВУЧИЋ: ЉУДИ СУ БОГАТСТВО ОВЕ ЗЕМЉЕ

Председник Србије Александар Вучић сусрео се данас са представницима Националне организације особа са инвалидитетом, поводом њиховог дана, уз поруку да су људи које стварамо богатство наше земље, укључујући и особе са инвалидитетом, који су, попут параолимпијаца, учинили много на подизању угледа Србије у свету.

Вучић је, на обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом и 10 година Националне организације, указао да Швајцарска и Аустрија немају море, на пример, али да су међу најбогатијим земљама, јер имају људе, који су марљиви и по томе се разликују од других.

''Неко има нафту, али је после 50 година више нема. Људи које стварамо су богатство", подвукао је председник Србије.

Вучић је казао да је данас имао сусрет са замеником шефа јужнокорејске дипломатије, земље која је била "окована" сукобима и ратовима, али је спровела две тешке реформе и постала држава са најснажнијим економским бумом. Подсетио се и догађаја када су му, како је рекао, представници скандидавских земаља честитали, а да он није знао о чему је реч, док нису рекли да честитају на успеху параолимпијаца.

''Они знају поименично људе који су освајали медаље", објаснио је Вучић и додао да је разумео тада колико су параолимпицјци подигли углед наше земље.

''Ви својим радом подигли сте углед Србије, направили нешто што нико други није умео да направи", рекао је он и нашалио се да, иако је добар шахиста и да многе побеђује, против шаховског тима слепих и слабовидих не би смео да игра "ни на десетој табли".

Председник је подвукао да су награде за параолимпијце изједначене са наградама за олимпијце и да смо једна од ретких земаља која је то учинила.

"Ми тиме хоћемо да покажемо да не правимо разлику" поручио је Вучић и нагласио да ће буџети за подршку особама са инвалидитетом из године у годину бити све већи. Захвалио се и на портрету који је добио на поклон од Дејане Бачко (1994) из Новог Сада, која нема руке и цртала га је ногама.

''Видео сам портрет и схватио да не бих могао да насликам нешто на начин на који је то Дејана урадила и да вежбам 20 година", објаснио је он. Истакао је да човек када хоће може све.

Он је рекао да је пуно разговарао и разговара са особама са инвалидитетом и њиховим представницима, те навео Милана Стошића из удружења слепих и слабовидих, за којег је рекао да је "озбиљан преговарач" и да би могао и да га замени у неким приликама и преговорима.

Испричао је анегдоту када му је Стошић рекао да њима ништа не треба осим неких ситница, а онда је, каже, набрајао "те ситнице" следећих сат и по, те су многе од њих морале одмах да се решавају.

"Хоћу да вас замолим да нас терате да се боримо снажније и јаче за сваког грађанина наше земље - за сваког од вас", рекао је Вучић и захвалио свима на данашњем учешћу, особама са инвалидитетом на успесима на спортском, плану културе, уметности, раду...

Са министром Зораном Ђорђевићем се нашалио да му је говор, на отварању свечаности, био "полу предизборни" и да то више не ради.

"Тражите што више и ми ћемо више да вам пружимо", поручио је предрседник Србије.

Председник Србије је након обраћања обишао изложбу слика, рукотворина и украсних предмета, које су израдиле особе са инвалидитетом, а као изненађење Инклузивни хор "ИСОН" из Новог Сада, који је претходно певао химну Србије, извео је за председника нумеру "Играле се делије".

Вучић је затим одиграо партију шаха са Сретком Аврамом из Националног спортског савеза слепих и слабовидих. Аврам је ФИДЕ мајстор и селектор шах репрезентације Србије, а након партије која је трајала 15-ак минута однео је победу над председником Србије.

Вучић је на крају партије свом противнику поклонио визит-карту, која је први пут написана Брајевом азбуком.

Извор: Танјуг