Вести

ВУЧИЋ: ГРАЂАНИ ЋЕ БИТИ ПОНОСНИ НА ФАБРИКЕ КОЈЕ СЕ ГРАДЕ И СВОЈЕ ЗАРАДЕ

Председник Србије Александар Вучић каже да ће у фабрици "Ессекс Европа" у Зрењанину посао наћи 160 људи, да ће просечна нето плата бити 90.000 динара, а за раднике 67.400 динара. 

"Ово је нова победа. Очекујемо још инвестиција из Јужне Кореје. Звао сам Самсунг да дође, јер наши људи воле њихове телефоне. Рекли су ми да треба будем упоран", нашалио се Вучић на церемонији полагања камена темељца за фабрику "Ессекс Европа" у Зрењанину.

Председник је нагласио да је инвестиција у фабрику 30,4 милиона евра, а да је држава помогла са 1,6 милиона евра.

Вучић је инвеститорима пожелео да зарађују и инвестирају у Србију. 

Фабрика која се гради, како је рекао, биће на 16.000 квадратних метара и да ће грађани бити поносни на фабрике које се граде и своје зараде, јер ће моћи нешто да пруже деци и унуцима. 

Председник је инвеститорима пожелео да Србију доживе као другу кућу и да направе још фабрика. 

"У наредном периоду почињемо као држава да градимо брзе саобраћајнице између Зрењанина и Новог Сада 50 километара пута и Зрењанина и Београда, а та инвестиција биће око 200 милиона евра", рекао је Вучић.

Грађани који су га дочекали, како је рекао, нису могли да верују када им је рекао за путеве који ће бити изграђени, али и да је чуо од њих да се уздају у то да "када је Вучић обећао, можда и буде нешто".

Представницима локалне самоуправе поручио је да се види шта се дешава са ценом грејања и са водом у Зрењанину, а свим грађанима и инвеститорима обећао је да ће се Србија залагати за мир и стабилност у региону.

Председник је најавио у Зрењанину још радних места и не само у Зрењанину већ и у осталим градовима у Банату, како би се тај део равномерно развијао са осталим деловима Војводине и Србије.

 

Брзе саобраћајнице да се спречи исељавање из Баната

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је Србија донела одлуку да гради брзе саобарћајнице између Зрењанина и Новог Сада, односно Београда, јер оне треба да буду додатни замајац за инвеститоре како би се омогућило људима да остану да живе и раде у Банату.

Вучић је, после полагања камена темељца фирме “Ессекс Европа“ у Зрењанину, рекао да је у Румунији добио уверавање да ће та земља размотрити и пронаћи начине за изградњу аутопута између Темишвара и Београда, али да је без обзира на то донета одлука о изградњи брзе саобраћајнице.

За изградњу брзе саобраћајнице између Новог Сада и Зрењанина у дужини од 50 километара и Зрењанина и Београда у дужини од 56 километара, биће, према првим проценама потребно 200 милиона евра.

Мислим да ће то да буде додатни замајац за инвеститoре који желе да дођу у средњи Банат, значиће за људе који желе да остану у Банату, да живе и раде, да унапреде свој животни стандард, и остану са породицама на својим огњиштима, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је много људи изгубљено у Банату, због чега ће се радити путеви. Изразио је уверење да ће оваквим трендом раста и смањења незапослености бити могуће постићи резултате.

Нагласио је да је потребна политичка стабилност за коју верује да ће, уз све проблеме на које наилазимо и муке које постоје, успети да се планирано уради.

 

Следећи избори 2020, опозиција ће и те да изгуби

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су следећи парламентарни избори 2020, а 2022. председнички и нови београдски, уз поруку да се опозицији, учествовао он или не на тим изборима, "исто пише":

"Биће поражени убедљиво", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара о евентуалним парламентарним изборима.

Истакао је да се СНС не руководи страначким интересима, што се, каже, видело и са београдским изборима, док неки, како је приметио, са колико год и како год да изгубе они би да изгубе поново и то још горе и са већом разликом, а можда до 2020 године скупе заједно 20 одсто гласова.

Рекао је да за парламентарним изборима нема потребе, да се СНС не води страначким интересима, а да је опозиција хтела да им пуна каса Београда падне у руке, док их други резултати избора у другуим местима и не интересују.

 

Јесам ја ишао пред Међународни суд правде са идејом да легитимише одлуку о Косову и Метохији?

У Србији се компромисном решењу за Косово и Метохију противе они који су удворички ћутали или су ишли на руку свима који су радили на легитимисању и признању косовске независности, оценио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући новинарима на питање како види то што део националистичке опозиције тражи референдум да би се одбацила идеја поделе Косова или било којег компромисног решења за КиМ, рекао да је његов ангажман усмерен управо на то да се независност покрајине делегитимише. 

Подсетио је да се Црна Гора од Србије одвојила 2006. године, а да је 2008. једнострано проглашена независност Косова, те да је највећи број земаља признао ту независност 2008. И 2009. године. 

„У то време није било Вучића на власти, већ су тада на власти били они који траже референдуме. Били су баш ти који су нас сатерали у амбис, где ми сада рукама, пењући се уз провалију, покушавамо да изађемо и извучемо Србију да смемо и можемо да се питамо за било шта, јер до јуче се нисмо питали ни за шта. Вратили смо се у дијалог", нагласио је Вучић.

Важно је, каже Вучић, да се сагледају последице нереалног сагледавања стварности, још од 1990-тих, као и безобразлук 2000-тих и један удворички однос према свима који су желели да растакају нашу земљу, те ћутање када се то дешавало. 

„Чак су ишли на руку онима који су то чинили", рекао је Вучић и запитао:

"Јесам ли ја или неко други ишао пред Међународни суд правде са идејом да легитимизујем одлуку о независности Косова?".

"Ја данас покушавам, свим напорима и средствима се трудим, да то делегитимизујем", објаснио је Вучић. 

Рекао је да сматра да је важно да имамо компромисно решење, а они који ће да живе од прошлости и од тога што саме себе лажу, нека то и раде. 

Србији је, кажем, важно компромисно решење за Косово и Метохију око Косова, што значи да и једни и други буду незадовољни, те подвукао да ћемо тако сачувати мир и стабилност, али и образ наше земље. 

„Нећемо никоме, као што сам рекао данас, ни САД-у, дозволити да унизи Србију и понизи наше грађане", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да што су људи безобразнији и безобзирнији то више понављају исте лажи. 

Када је реч о пружању подршке независности Косова од Хрватске и посебно Словеније Вучић је казао да су познате позиције тих земаља. 

„Нема ништа ново у том подржавању. Словенија је нешто мало појачала своју реторику. Разумем их, јер неко мора да постави питање хоће ли Срби, којих у Словенији има око 50.000 или 70.000 добити право да буду барем национална мањина. Можда ће неко да их пита, можда неће, али ми бар хоћемо“, казао је Вучић додајући да им је можда непријатно због тога. 

Што се Хрватске тиче упитао је: „Шта сте друго очекивали“. 

„Надам се најбољим могућим односима са свима, али не треба да будемо изненађени“, додао је Вучић. 

Указао је да је са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом имао тешке разговоре, и да је њихова позиција позната, али су они чули и нашу. 

Навео је да, када је упитао Мичела где пише да треба да се формира војска Косова, да ли постоји један такав акт, није добио одговор.

 

Како се за годину дана власти приход увећа за 11.325 одсто

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да га најаве опозиције да се уједињују како би садашњој власти "дошао крај" не брину, јер су грађани на недавно завршеним изборима показали да неће "све је џабе" политику. 

Вучић је се осврнуо на позивање опозиције на поштење и оптужбе њених представника да је Србија "фашистичка држава" рекавши да је само имовина коју је Драган Ђилас морао да пријави вредна 25 милиона евра, а да је његово богатство још веће када се види колике приходе остварују фирме у његовом власништву.

"Покажите ми још једног човека у Србији који је икада само за своју имовину зарадио 25 милиона евра и то све у време када је био на власти. Његове фирме имале су увећање прихода за 11.325 одсто из 2003. у 2004, када долази на власт", рекао је Вучић и додао да је то посао за надлежне органе.

Вучић је додао да је цифра од 25 милиона евра износ који је једнак 1,5 одсто укупној суми плата у јавном сектору годишње.

"Дакле, 700.000 људи је могло да има за 1,5 одсто веће плате само од имовине једног човека која је опљачкана од грађана Србије", рекао је Вучић.

Вучић је упитан и за реакцију на оптужбе опозиције да је један од криваца зашто и даље нису пронађени политички налогодавци за убиство премијера Зорана Ђинђића рекавши да ће на крају испасти да је "и око Џона Кенедија нешто петљао".

"На то не могу ни да одговарам, толико је бесмислено да немам речи", рекао је Вучић.

Како је навео, опозиција је на председничким изборима имала подршку од 54 одсто, а на изборима у Београду "једва 37,5 одсто.

То је, како каже, показатељ да људи неће "све је џабе" политику, која је "довела до раста јавног дуга, незапослености од 26 одсто."

"Они својим речником и оптужбама говоре о себи, али видећемо кад дођу избори колику ће подршку имати", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо на честа гостовања Драгана Ђиласа на телевизији Н1, за разлику од њега, фашистичког диктатора, како га називају, а додао је и да није био на РТС-у у вечерњем термину од расписивања избора.

"То је зато што сам хтео да поштујем правила предизборне кампање. Ђилас је гостовао на РТС, када су његовим противницима спуштали реглере како би он био фини господин, а други стока која добацује", рекао је Вучић.

Проблем свих противника власти и "њихових" медија, што садашња власт "има резултате и не плаши се питања", закључио је Вучић.

 

Знам шта су причали Мичелу 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да зна о чему је било речи на састанку дела опозиције са америчким дипломатом Весом Мичелом.

Истакао је да нема проблем с тим, јер је Србија демократска земља и сваки Американац, Европљанин може да се састане са свима, те да, шта више, мисли да је добро што је дошло и долази до таквих састанака, јер ће и Мичел и други моћи да виде зашто му је "толико олакшан посао са политичким противницима". 

Вучић је рекао и да су му два опозициона лидера већ јавила "шта су они други радили" тако да може и то да каже. 

Како је објаснио, главно је било на састанку следеће:

''Пустите Вучића'', што је иначе најпоквареније, ''да реши косовски проблем'', јер сви знају да оно мора да добије независност, ''дајте Вучићу врућ кромпир, а онда ћемо ми њега да срушимо на томе, ал нећемо да дирамо у ту одлуку".

Према његовим речима, проблем је што такви не доживљавају државу као своју, већ само размишљају о томе како ће да седну у фотељу и дочепају се касе.

"Нека они раде свој посао, њима су приватни и партијски интереси увек испред интереса државе Србије, а мој је да штитим државу", рекао је Вучић.

Мичелу је иначе рекао да, све док он то жели, они неће да победе и да то не зависи од њих, него од народа. 

"Оног секунда када се будем повукао, онда ће можда моћи да се такмиче са неким, али ће опет да изгубе зато што су лоши, зато што су учинили све најгоре за своју земљу". 

Али, што бих ја њему ишта говорио, упитао је Вучић и додао:

"Ја сам радостан што могу да се састану, онда ће да виде зашто ми је толико олакшан посао са политичким противницима", рекао је Вучић.

 

Не можемо високошколоване људе задржати са ниским платама

Не можемо високообразоване људе да задржимо у Србији са ниским платама и зато је важно што у Зрењанин долази "Ессекс Европа" и што је Континентал отворио развојни центар у Новом Саду, каже председник Србије Александар Вучић. 

Вучић је нагласио да су то компаније које ће запошљавати младе, високошколоване људе, који ће имати високе плате и да је то један од начина да се они задрже у Србији и да не оду у иностранство.

"Када Континентал отвара развојно истраживачки центар и запошљава 500 људи, а ићи ће и на 600 и на 1.000 људи, шта боље можете да очекујете. Ти млади људи ће имати плату између 900 и 2.500 евра. Тако ћемо их задржати у Србији. Не можемо високошколоване људе да задржимо у Србији са ниским платама", рекао је председник новинарима у Зрењанину.

Вучић је додао да је потребно још фабрика Зрењанину, али и Банату, али фабрика интензивне индустрије, јер, како каже, "има много сиротиње која нема посао".

"Цео Банат нам је брже пропадао, зато сам срећан што долазе компаније да инвестирају. Велики посао очекујемо за Панчево да окупи цео Јужни Банат. Морамо инвестирати у инфраструктурне пројекте, градити саобраћајнице", нагласио је председник.

Вучић је додао да грађани могу очекивати бољи стандард јер је БДП у прва два месеца више од четири одсто, да грађевина ради добро, индустријска производња ради добро, а да није лоше ни са рударством и енергетиком. 

"Ако би то успели да задржимо онда би имали веће шансе за даље побољшавање животног стандарда грађана. Имамо суфицит у буџету од почетка године који није планиран те ћемо имати прилике да повећавамо зараде у јавном сектору и пензије", рекао је председник.

 

Извор: Танјуг