Вести

Вучић: Даћемо све од себе да пронађемо компромисно решење

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је председника Румуније Клауса Вернера Јоханиса замолио да помогне напорима Србије за проналажење компромисног решења у вези са питањем Косова и Метохије. Србију и Румунију везује традиционално пријатељство, навео је Вучић и истакао да Србија полаже велике наде у румунску подршку.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Јоханисом рекао да је румунског колегу, за кога је рекао да има немерљив углед у Европи, САД и свету, упознао са разговорима о Косову које је имао недавно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са званичницима ЕУ, као и о свему што је важно за проналажење компромиса.

Како је рекао, Румунија је највећа земља у региону, и имајући у виду и да је једна од пет земаља чланица ЕУ које нису признале самопроглашену независност Косова, замолио је да управо и из тог, неутралног и другачијег угла помогне да до компромиса дође.

Председник Србије је истакао да Јоханис има велики углед у свету и да га је замолио и за личну и подршку Румуније напорима Србије за проналажење компромисног решења.

Навео је да је став Србије да не може да се догоди да једни добију све и други изгубе све, већ и једни и други да буду помало незадовољни и да би то било решење које би било фер и једино правично.

Поручио је да је захвалан на чињеници да Румунија није признала независност Косова.

"За нас је то велики проблем али ћемо дати све од себе да пронађемо компромисно решење", додао је Вучић и поручио да је за компромисну ситуацију неопходно да обе стране одустану од максималистичких захтева.

 

Србија не разматра признање Косова и Метохије

Председник Вучић је одговарајући на новинарско питање истакао да Србија не разматра признање Косова и Метохије и узвратио питањем "шта би онда био компромис?".

"Ако је предлог да само Србија призна Косово, то значи да би у том случају Албанци добили све, а моје је питање шта би Срби добили. Ако би неко рекао мени 'манастири и цркве ће бити заштићене', моје контрапитање би било 'зар би их у супротном палили или шта'?", казао је Вучић.

Вучић је поновио да Србија улаже напоре да дође до компромисног решења, не разматра признање, али да је отворена за сва остала питања која воде ка коначном решењу овог важног проблема.

Према његовим речима битно је да се нађе начин како прићи овом проблему и приказати га јавности.

"Морамо видети како можемо наћи одрживо коначно решење које би охрабрило, допринело и подстакло пријатељство два највећа народа на Балкану, албанског и српског. Спремни смо да разговарамо о свим предлозима који би дошли из ЕУ, њених чланица, Албанаца, Приштине, које год стране", нагласио је председник.

Вучић је рекао да постоји широк спектар могућности у потрази за решењем, те да је неопходно наћи добру вољу и предано радити на томе.

"Ако успемо у решавању тог проблема, то ће показати да бринемо о будућности наших народа, ако не онда ће то бити још један пропуст, свакако не први", казао је Вучић додајући да ће то пре да се деси него што ће се наћи решење, али да ће Србија чинити све да се пронађе компромис.

 

Период румунског председавања ЕУ може бити одлучујући

Србија је веома задовољна што ће Румунија председавати ЕУ почетком 2019. и могуће је да ће то бити и одлучујући период за европску будућност Србије, изјавио је председник Вучић. Истакао је да Србија полаже велике наде у румунску подршку.

"Ако будемо смогли снаге и храбрости и ако, с друге стране, буде постојала воља за компромисом, онда ће то бити могуће. Ако не, плашим се да тешко да може да нам помогне Румунија или било ко други. Али, у сваком случају, имамо велика очекивања и велике наде полажемо у наше румунске пријатеље и њихову подршку Србији", рекао је Вучић.

Могуће да период румунског председавања ЕУ "баш буде време", истиче председник, у којем Србија треба да решава неке од својих највећих проблема са којима се суочава, не деценијама, већ вековима.

 

Традиционално пријатељство Србије и Румуније

Председник Вучић је указао да Србију и Румунију везује традиционално пријатељство.

"Ретки су народи са којима у региону нисмо ратовали и сукобљали се, а са Румунијом нисмо", подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да је, пошто се не може живети од прошлости, са својим румунским колегом разговарао о будућности. Рекао је да се нада да ће Румунија током председавања ЕУ у првој половини 2019. задржати високо на листи приоритета чланство Западног Балкана и Србије. На састанку је било речи и о националним мањинама.

 "Ја могу да говорим о положају Румуна у Србији", навео је Вучић и додао да ће бити урађене значајне ствари после којих ће и Клаус Јоханис моћи да каже, ово су конкретни резултати. Објаснио је да се то тиче информисања на румунском језику, одељења у школама на румунском и бољег времена одржавања наставе.

 

Односи добри, биће и бољи

Српски председник поново је истакао заинтересованост за изградњу ауто пута Београд – Темишвар.

Вучић је указао на потребу изградње брзе саобраћајнице између та два града и прецизирао да је реч о 150 километара, 75 на српској и исто толико на румунској страни. Поручио је да Србија има довољно новца и интереса за изградњу те саобраћајнице и да би такво инфраструктурно улагање донело економске добити и нашем и румунском народу који живе са обе стране границе.

Одговарајући на питања новинара, подсетио је да је та идеја дошла из Србије, као и да је својевремено о томе разговарао са бившим румунским премијерима Ћолусом и Понтом, али и да, чак уз њихову жељу да се то ради, није добијена сагласност румунске стране.

"Не иде то лако, али ми остајемо заинтересовани за тај ауто-пут и повезаност са Темишваром", рекао је председник Вучић.

Указао је да Румунија постаје све значајнији партнер Србије у трговинској размени и поручио да пословична политичка блискост две земље даје конкретне резултате у међусобној сарадњи у различитим областима друштвеног живиота. Како је рекао, разговарали су и о другим стварима која се тичу тог питања и да ће све то донети још боље резултате на задовољство Румуна у Србији као што је српска национална мањина задовољна њеним положајем у Румунији.

 

Удвостручена економска сарадња за пет година

Разговарали су, нагласио је председник Србије, и о економској сарадњи и изнео податак да је за пет година та сарадња удвостручена и да по свим параметрима Румунија постаје све значајнији партнер Сербије.У том смислу Вучић је навео и да је број туриста из те земље, највећег суседа Србије, порастао за 25,8 одсто и да је око 67.000 Румуна посетило нашу земљу све од Београда до Копаоника.

И та наша пословична политичка блискост најбоље резултате даје у конкретној сарадњи у различитим областима друштвеног живота, рекао је Вучић и додао да имамо све предуслове да даље напредујемо, а да тамо где има проблема "не жмуримо", већ да гледамо како да их решавамо.

Вучић је истакао да је са председником Румуније разговарао о Дунаву, односно Дунавској стратегији и навео да ће се убудуће радити на томе да и код нас, као што је то случај у Европи са многим рекама, Дунав буде пун саобраћаја и да се у том смислу искористе европски фондови и друге могућности које се пружају.Иначе, укупна робна спољнотрговинска размена са Румунијом у прошлој години износила је 1,3 милијарде евра, показују подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

 

Коректна сарадња у мигрантској кризи

Председник Вучић је подсетио на то да је Србија током мигрантске кризе била брана између других делова Западног Балкана и Румуније. Указао је да су Србија и Румунија имале врло коректну сарадњу током најтежег и највећег прилива миграната на територију Србије из правца Македоније и Бугарске.

Министри унутрашњих послова две земље, према његовим речима, имају добру сарадњу, и остало је још неколико споразума које треба потписати.

"Мислим да наша сарадња по питању безбедности није спорна, али увек може бити још боља, унапређена. Чини ми се да смо у периоду мигрантске кризе, када је Румунија штитила себе, Србија била брана између других делова Западног Балкана и Румуније", објаснио је Вучић.

Вучић је подсетио да је кроз нашу територију прошао највећи број миграната, а веома мали број је доспео до граница Румуније.

"Румунија је имала и има пријатеља у Србији", додао је Вучић.

Вучић је указао да ће се сарадња са Румунијом поспешити кроз граничне прелазе који ће се још отварати, као и да кроз сарадњу обавештајних служби и полиција може да се сарадња по питању безбедности доведе до перфекције.

"Не видим у тој области озбиљних проблема у будућности", рекао је председник Србије.

 

О случају Гица одлучују правосудни органи

Председници Србије и Румуније изјавили су, поводом случаја Себастијана Гице, бившег посланика у Румунији, који је ухапшен у Србији, а чије изручење тражи Румунија, да се тим питањем баве надлежни правосудни органи две државе.

Вучић је пренео да нема податке о том случају, те додао да се надлежни правосудни органи баве тиме.

Вучић је рекао да је, када му је Јоханис данас поменуо тај случај, упутио поруку министарки правде.

"Имаћу више информација о том случају током дана. Реч имају правосудни органи, који доносе одлуку у овом случају", објаснио је Вучић.

 

Мањине мост који спаја, а не раздваја

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, у разговору са председницима оба дома румунског парламента, да Србија и у будућности очекује подршку Румуније на свом европском путу и поручио да су националне мањине мост који спаја, а не раздваја државе и народе.

У разговору са председником Сената Парламента Румуније Калином Попескуом Тарићеануом, Вучић је нагласио важност економске сарадње две земље, указујући да је она веома напредовала, посебно у области енергетике и поздравио повећање трговинске размене, као и повећање броја румунских туриста у Србији.

Вучић је истакао да су права румунске мањине у Србији загарантована, да је данас на седници Владе именован коопредседник у Међувладиној мешовитој комисији за националне мањине и нагласио да не постоје препреке за побољшање ситуације за медије на румунском језику. 

Нагласио је да су националне мањине мост који спаја, а не раздваја суседне државе и народе, те да је положај националних мањина у Србији регулисан по највишим европским стандардима. 

У разговору са председником Представничког дома Парламента Румуније Ливијуом Драгнеом Вучић је истакао да су Србија и Румунија пријатељске земље.

Вучић је нагласио да су главне теме за две земље решавање проблема Косова и Метохије и подршка Румуније по том питању, изградња аутопута Темишвар - Београд и стање националних мањина. 

Током састанка наглашена је неопходност јачања интерпарламентарне сарадње.

Председник Србије, који борави у једнодневној посети Букурешту, састао се данас најпре са председником Румуније Клаусом Јоханисом, а на заједничкој конференцији за штампу они су истакли пријатељске односе две земље.

Вучић се затим састао и са премијерком Румуније Вјориком Данћилом која је у његову част приредила радни ручак, а теме разговора су биле европске интеграције, економска сарадња и билатерални односи.

На крају посете Вучић је положио венац на Споменик незнамом јунаку.

 

Одговор Приштини када сагледам стање

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Букурешту да ће у овом, али и наредних месеци бити много разговора о Косову и Метохији, те да се нада да то неће довести до даље ескалације и дестабилизације у односима, а на информацију о томе да Приштина и даље одбија да формира Заједницу српских општина реаговаће, каже, када сагледа стање.

Упитан за одлуку приштинских власти Вучић је, у изјави новинарима, рекао да не воли да жури и јури са изјавама, и да још није чуо детаљне информације о томе.

Волим прво да видим о чему се ради. Видим да постоји неразумевање у јавности о суштини Бриселског споразума. Донећу Бриселски споразум у данима пред нама и прочитати га од А до Ш, јер очигледно није довољно да га ставите на веб-страницу да сви могу да виде, како би грађани имали прилике да виде да је срж споразума ЗСО, објаснио је Вучић.

Изразио је чуђење да је донета таква одлука и рекао да не разуме ако је донета.

Оставите ми 24 сата да могу да реагујем. Дозволите да данас нисам могао главу да подигнем од посла у Румунији. Ако је то тачно, не знам како би могло да буде било шта добро, јер то значи да неко својим одлукама уводи у додатну дестабилизацију, поручио је Вучић.

На додатна питања шта ће Србија да учини, Вучић је нагласио да не може на такав начин да разговара, јер Србија није играчка.

Не можемо да се играмо и дајемо изјаве како нам нешто падне напамет и како би неко у Србији волео да чује. Мој посао као председника је да озбиљно и одговорно сагледам ствари и онда пружим одговор. Ако мислите да треба да се допаднем нацији и кажем, сада ћемо ми неком и опсујем, да би народ рекао нека си им рекао, то није мој начин и стил. То неки други нека се баве таквом политиком, као што су бесплатни превоз, бесплатни вртићи, свим могућим бесплатним, па смо на крају видели како су бесплатно прошли, рекао је Вучић.

Вучић је казао да не жели да даје неодговорне изјаве, већ озбиљно и у складу са интересима грађана реагује.

"Одговор ћете добити када будем све проучио и сагледао све псоледице, најавио је Вучић у одговору новинарима.

Додао је да мора да призна да не разуме ту одлуку имајући у виду чињеницу да је то обавеза Приштине потписана пре тачно пет година.

 

Не бавим се реконструкцијом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је питање реконструкције владе питање за премијерку Ану Брнабић, а он и СНС ће јој рећи свој став, ако буде тражила мишљење странке коју води.

"Нисам се тиме уопште бавио, нити ме то у овом тренутку занима. Бавим се важнијим проблемима, који се тичу виталних и најважнијих интереса Србије", рекао је председник новинарима у Букурешту, који су га питали ко ће и да ли ће неко од министара бити замењен.

"Што се тиче реконструкције владе, то питајте Ану Брнабић, питајте премијерку. Ако буде тражила мишљење странке коју водим, странка коју водим и ја можемо да јој кажемо наше мишљење" рекао је председник Србије.

Новинаре је интересовало и зашто није био на Копаоник бизнис форуму и да ли то има везе са неким људима који су тамо били, на шта је Вучић рекао да просто није имао времена да оде и да је он тог дана, када је било најављено да ће учествовати на Форуму, био у Мостару на трилатералном састанку:

"Нисам могао да стигнем. Када? Да ли сам одушевљен свима који су на Копанику? Нисам, као што многи од њих не би били одушевљени са мном, али то нема везе с тим што нисам био тамо. Био сам у Мостару".

На констатацију да се у медијима појављују спекулације о наводним хапшењима функционера из власти, опозиције, директора јавних предузећа, новинаре је упутио на надлежне:

"Питајте надлежне органе, тужиоце и полицију, тужиоце пре свега. Што се мене тиче, сви који су погазили закон, који су вршили кривична дела, нека за то одговарају. Да ли ће то бити за дан, 5, 10, 15 дана, то ја не знам - морате њих да питате", закључио је председник.

 

Румунија жели да нам помогне око решења за Косово

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на крају једнодневне посете Букурешту, да Румунија жели да помогне у проналажењу компромисног решења за Косово, које, истиче, постаје све већа мука за целу Европу, пошто многи знају шта су направили 2008.

Вучић је, у изјави новинарима, нагласио да са Румунијом Србија има много важних тема.

Ми никада нисмо ратовали једни против других, што је права реткост. Румунија није признала независност Косова. Имамо много заједничких тема, желе да нам помогну у проналажењу компромисног решења за Косово, које постаје све већа мука за целу Европу пошто многи знају шта су направили 2008. Године, објаснио је Вучић.

Пренео је да је са представницима румунске државе разговарао о унапређењу економске сарадње. На путу смо да договоримо различите модалитете разних пруга и путева између наших земаља, што је од кључног значаја и о томе сам разговарао са премијерком, а то подржава и председник Румуније, казао је Вучић.

Указао је да сарадња Србије са Румунијом драматично напредује, подсетио да је број румунских туриста у прошлој години порастао за 26 одсто, као и да очекујемо њихов још већи долазак. Све смо ближи једни другима и зато ће наши сусрети бивати све чешћи, најавио је Вучић.

 

 

 

 

 

извор: РТС