Вести

ВУЧИЋ: БЕОГРАЂАНИ ПОКАЗАЛИ ДА ВИШЕ ПОШТУЈУ РЕЗУЛТАТЕ РАДА ОД КАМПАЊЕ МРЖЊЕ

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да је листа коју је предводио на београдским изборима освојила више од 45 досто гласова, што је најбољи резултат који је икада та странка постигла у Београду.

"Данас је био добар дан, дан када су грађани на миран и демократски начин бирали своје представнике и показали истинско демократско лице земље, упркос бројним претњама и притисцима да ће тај процес да уруше", рекао је Вучић.

Он је рекао да су његови политички противници и вечерас наставили са претњама и негативном кампањом, поручујући да ће им требати мање времена да ме победе.

"Кажу мало времена ће им бити потребно да ме смене, а неће да схвате да би имали двоструко бољи резултат да су се више бавили радом, а мање Вучићем", приметио је председник Србије и лидер СНС.

То и јесте њихов проблем, истакао је, што нису схватили да мржња не добија изборе и што су се борили против мене, уместо за Београд и Београђане.Вучић је додао да је било најмање неправилности, и да није забележен ниједан званичан приговор на ток и регуларност избора.

Многи су причали како промене почињу, рекао је Вучић и додао да не зна на које су промене мислили, али су ваљда очекивали да ће из политике мржње нешто бити другачије у Београду, Севојну, Бору, Аранђеловцу.

У Севојну је листа број 1. Александар Вучић освојила 62,02 одсто гласова, рекао је и додао да су то коначни резултати.Бор, недостаје једно бирачко место, 60.03 одсто гласова за СНС.Аранђеловац, недостаје још неколико бирачких места, 59 одсто гласова.

Што се Београда тиче, ми смо пребројали 85 одсто гласачких листића, и освојили смо више од 45 одсто гласова, што је наш најбољи резултат икада постигнут у Београду, приметио је Вучић.

"Хоћу да захвалим Београђанима који су показали да више поштују резултате рада од кампање мржње. Хвала грађанима који поштују рад, што су показали да је најбоља кампања оно што остављамо иза себе", рекао је лидер СНС.

Како је рекао, није лако остварити такав резултат, јер су били суочени с триковима и неистинама и ужасно прљавом кампањом неистина, али људи су показали да то умеју да препознају.

"Уверен сам да ће држава Србија пружити подршку за кључне пројекте за Београд", рекао је Вучић констатујући да ће СНС сама моћи да формира власт у главном граду. Мислим, додао је, да СНС и сама, без партнера, има апсолутну већину, а ми ћемо, каже, дати све од себе да пројекте које смо планирали и предложили и остваримо. Захвалио је људима из странке, активистима, онима на листи СНС и поручио да ће сви бити на различите начине посвећени великој подршци грађанима Београда. Посебно је, каже, импресиониран резултатима и бројем гласова у приградским општинама, мада, како је приметио, ни број оних који су за њих гласали у централним градским општинама није мали.

"У Новом Београду смо изванредан резултат остварили, убедљиво смо победили и на другим местима, али за мене је веома важно што смо овима који су чекали да се дочепају градске касе показали да радом и љубављу према Београду можемо да их победимо", рекао је.

Грађани су показали, казао је, како се односе према свом граду, јер није било поцепаних билборда, мада, како је приметио, неким другима је дозвољено да воде негативну кампању, а нама ни да се у шаљивим спотовима на нешто осврнемо.

"А све на крају крајева није лоше", закључио је, а грађанима у свим местима у којима се данас гласало захвалио што су изашли у значајном броју и поручио да је ово за СНС обавеза више да се заједнички боримо и радимо у будућности.Он је додао да је СНС убедљиво победила на Новом Београду, где је досад губила.

"За нас победа неће бити да нешто ружно говоримо о политичким противницима, већ веће плате, пензије и остваривање пројеката", рекао је он.

Он је подсетио да су Јанковић и Јеремић на председничким изборима имали 31 одсто гласова, а да се данас хвале са 18 одсто гласова.

"Честитам им!", рекао је Вучић.

Говорећи о коалицији са СПС, Вучић је рекао да ће већина одлучити, али он "нема ништа против".

Вучић је рекао да је СНС пустила све представнике медија у изборни штаб, и да сви имају право да питају шта хоће и да је то демократски.

Осврћући се на дебакл СРС, Вучић је рекао да су лош резултат остварили због тога што Војислав Шешељ није био кандидат.

Говорећи о ДС, он је навео да су они напустили своју странку да би подржали политику коју он не разуме, као и да је разлика између СНС и ДС чак 30 одсто.

"Жао ми је због њиховог дебакла", додао је он.

 

Разлика између нас и њих 30 одсто

Председник СНС Александар Вучић риметио је вечерас да се неке листе, попут Јеремића и Јанковића, који су заједно на председничким изборима освојили 30 одсто, сада добиле 18 одсто и тиме се хвале.

"Ја им честитам", казао је Вучић уз напомену да је разлика у проценту између, како је рекао, "нас и њих - 30 одсто".Вучић је истакао да СНС чак и сама без партнера има апсолутну већину у Београду.Истакао је да ће СНС учинити све од себе да започне и оконча све пројекте које су обећали - од метроа до Београда на води.

"Хоћу и да захвалим свима на нашој листи који су Београд ставили изнад политике. Сви они биће укључени на различите начине и биће посвећени великој подршци грађана Београда", рекао је.

Додао је и да је посебно захвалан грађанима у приградским насељима, да је листа СНС остварила убедљиву победу на Новом Београду и многим другим општинама где су и раније побеђивали.

"За мене важно да смо свима који су чекали да се дочепају градске касе, као труле крушке, а било је и време, кажемо да љубављу, радом, марљивошћу и посвећености можемо да их победимо", казао је.

Вучић је захвалио и грађанима у Бору, Аранђеловцу, Севојну, који су у тим градовима, као и у Београду, изашли на изборе у великом броју, који је био за два посто нижи него на председничким.

"Ово за нас представља обавезу више да заједнички радимо у будућности. За нас ће победа бити обећани пројекти, веће плате, већепензије и тиме ћемо да се боримо", рекао је Вучић.

 

За 50-так дана име градоначелника

Предсдседник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да ће се име новог градоначелника Београда знати за неких 50-ак дана.

Вучић је на конференцији за новинаре, одговарајући на питања, рекао да од проглашења изборних резултата траје рок од 15 дана за конституисање Скупштине Београда, а затим и 30 за избор градоначелника, што све заједно значи да ће се градоначелник знати за 47 до 52 дана.

 

Шешељ није хтео ризик

Председник СНС Александар Вучић рекао је да је СНС пустила све новинаре у изборни штаб, за разлику од неких других листа.

"Не знам ко је кога пуштао, али ми смо пуштали све медије који могу да постављају сва питања. Мислим да је то демократски. Да смо ми урадили нешто слично, били би смо на стубу срама", рекао је Вучићодговарајући на новинарско питање. Према његовим речима, политика треба да се води на другачији и озбиљан начин, тако да свако ради свој посао.

"Нека они забрањују новинарима, а онда ће да причају да су неки други криви, а ми ћемо да радимо свој посао", рекао је председник Србије и напоменуо да код "Срба нема ништа горе него да неког не пусте да уђе у кућу".

Иако је Небојша Стефановић тражио да се иде на парламентарне изборе, Вучић је навео да он није био за то, напомињући да су први испод СНС добили 30 одсто мање гласова у Београду од СНС.

Упитан за резултате листе Српске радикалне странке, Вучић је навео да би радикали прошли цензус да је председник СРС био кандидат за градончелника.

"Шешељ није желео да ризикује, а другог кандиата, за којег нећу да кажем ништа лоше, људи не познају.", навео је Вучић и додао да радикалима није база у Београду.

Што се Демократске странке тиче, Вучић сматра да су њихови бирачи су помислили да гласом за другог могу да победе.

"Нису живели у реалном свету, отказали су лојалност својој странци, што ја не разумем, али то не значи да не поштујем то што је 18 одсто људи за то (листу Драгана Ђиласа) гласало, за најснажније упориште наших противника", рекао је Вучић истичући да је разлика је између њих и СНС опет 30 одсто.

 

Немам ништа против да Дачић буде у градској влади

Председник СНС Александар Вучић рекао је да нема ништа против са СПС буде у градској "влади".

Одговарајући на питање новинара да ли ће СНС да позове СПС у градску владу, Вучић се нашалио контрапитањем: "Је л' то Дачић питао?".

"То ће одлучити људи са листе, ја немам ништа против", напоменуо је председник СНС и председник Србије.

 

Тражићемо мониторинг избора у САД

Председник СНС Александар Вучић рекао је да ће за све оне који су тражили мониторинг за изборе у Србији тражити да и наша држава обави мониторинг на изборима у њиховим државама, по принципу реципроцитета.

"Чуо сам да је Кајл Скат био у Алтини и Грмовцу, где је СНС узео више од 60 одсто гласова и драго ми је што је био тамо", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање.

 

извор: Танјуг