Вести

ВУЧЕВИЋ: КУРТИЈЕВЕ ИДЕЈЕ СУ КАТАСТРОФАЛНЕ И ГЕНОЦИДНЕ

Министар одбране Милош Вучевић, поводом оптужби које је изнела британска посланица Алиша Кернс да Српска православна црква кријумчари оружје на Косово и Метохију, рекао је данас да је СПЦ тражила да се ти наводи провере и да је уверен да је то потпуна неистина. 

"Црква је тражила да се провере ти наводи, и увере се да то нема везе са истином. СПЦ је део хришћанске традиције и наравно мета напада. Она је увек била стуб окупљања народа. СПЦ је врло често мета напада свих оних који не желе добро Србији. Чућете често свашта, од оптужби да се СПЦ меша у све, до опскурних оптужби да је специјална ћелија терористичке организације", рекао је Вучевић гостујући на ТВ Пинк. 

Вучевић је указао да "има и горих ствари", те да је синоћ видео да се после постојећих 45, сада најављују 24 додатна имена на списку наводно оптужених Срба, за хапшење на КиМ. 

"Они раде све оно што је радио нацистички режим у време окупације. Увек су ликвидирали и гањали оне који могу да пружају неки вид отпора, а сада мислим да на демократски мирни отпор. Видео сам да су на листи од 45 наводно осумњичених и двојица лидера Српске листе и Ракић и Симић и бивши председници општина са севера КиМ", рекао је Вучевић. 

Вучевић је рекао да постоје разне друге методологије којима се са КиМ протерују Срби и навео један пример. 

"У Штрпце дође Албанац који се представи као део њихове обавештајне службе и стави неки папир на сто и каже ово је листа од 80 Срба који ће бити ухапшени. Ту где седи попије кафу, и о томе прича. И та прича се раширити, а ви онда имате сутрадан још 20 и нешто српских породица које се иселе. Они све време то раде", објаснио је Вучевић. 

Коментаришући изјаву бившег председника САД Била Клинтона, у којој је поводом ситуације на КиМ рекао "станите са глупостима", Вучевић истиче да не зна шта та изјава значи и на кога се односи. 

"Иритирајуће да позивате обе стране на мир. Ми смо смањили борбену готовост војске, смањили присутност на потезу ка административној линији. Циљ Србије није да ратује већ нађе политички дијалог. Ми смирујемо ситуацију, утичемо на наше грађане на КиМ - што је све теже, јер су људи прогоњени сваки дан, рекао је Вучевић. 

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сваки пут када га "зауставе" подигне лествицу навише, рекао је Вучевић и додао да смо сада од питања формирања Заједнице српских општина дошли до основних ствари, а то је да престане хапшење Срба. 

Експлозију у Северној Митровици која се десила јуче, Вучевић је оценио као још један покушај Куртија да створи оправдање да повећа или задржи контингент специјалних снага,  како би показивао силу голоруком народу. 

Вучевић је као нецивилизацијски поступак оценио и заустављање сина председника Александра Вучића, Данила Вучића на КиМ, и нагласио да је заустављен са намером да га понизе, и да није реч о рутинској контроли, односно заустављању. 

"Данило је поступао часно, није обрукао образ породице ни државе. Заустављен је са намером, они су знали ко је у колима. Хтели су да га понизе, хтели су да имају снимке шта су урадили сину председника државе. То је све још један доказ да они нису сами са собом и да то није држава, то државе не раде већ бандитске творевине", рекао је Вучевић.

Навео је да, када је српска полиција хапсила три албанска специјалца, поступано је у складу по закону и међународним нормама.  

Вучевић се осврнуо и на разговор са министром одбране Италије Гвидом Крозетоом у Риму и рекао да га је обавестио о ситуацији на КиМ,

Вучевић истиче да је Крозето био изузетно коректан и да је са италијанске стране децидно подвучено да је албанска страна крива за ескалацију у јужној српској покрајини. 

"Синоћ сам разговарао и са потпредседником Владе Италије Матеом Салвинијем, који има отворене ставове према Србији. Рекао је да је спреман и да у наредном периоду у медијском простору наступи и каже да Срби нису криви и да је све што се дешава неприхватљиво. Имали су фер и коректан однос и разумели ситуацију која је задесила наш народ на КиМ. Не мислим да ће променити стратешку позицију у смислу признавања, али мислим да су разумели да је све што се дешава албанска провокација", рекао је Вучевић.  

Вучевић је поновио да када је у питању КиМ предстоји тежак период, али да су забринути и због компликација и све сложенијих односа у Босни и Херцеговини, те да "БиХ зна да буде још компликованија од КиМ". 

Вучевић је замолио све да не потцењују Куртија, јер је он човек који је спреман да у својим намерама иде до краја. 

"Он је фанатик који ирационално поступа, он живи за ове ситуације. Фанатик који верује у идеје и ствари које проводи, а оне су катастрофалне и геноцидне", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк