Вести

ВЕСИЋ: У ФУНКЦИЈИ ЗАЈЕДНИЧКИ ТАГ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

Заједнички ТАГ за наплату путарине у Србији и Северној Македонији је у функцији и свих 700.000 корисника тага за електронску наплату путарине у Србији, уколико путују у Северну Македонију или пролазе кроз ту земљу, могу да га користе на свих девет наплатних рампи у Северној Македонији, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

"Да би возачи могли да користе ТАГ уређај, неопходно је да ураде преконфигурацију ТАГ-а, а то значи да је потребно да он буде везан за платну картицу, како би могао да се користи у Севеној Македонији, и неким другим земљама", објаснио је министар Весић.

"Преконфигурација траје до пет минута и онда, након тога, се било која наплата путарине наплаћује са ваше платне картице. То значи да више нема потребе да имате новац на свом ТАГ-у, чак и у Србији, пошто ћете на исти начин плаћати и у нашој земљи", рекао је министар Весић.

Како је објаснио, уколико је неко имао новац на ТАГ-у који није стигао да потроши, тај новац ће бити враћен на платну картицу.

"На овај начин брже и једноставније може да прође кроз Северну Македонију свако ко користи ауто-путеве, а има српски ТАГ", рекао је министар Весић.

На питање да ли ће ТАГ моћи да се користи и без "везивања" за картицу, министар Весић рекао је да постоји могућност коришћења припејд ТАГ-а, али само у Србији.

"Ако желите да користите ТАГ, у другим земљама, за почетак у Северној Македонији, потребно је да он буде везан за платну картицу", рекао је министар Весић.

"Ми смо припремили једно мобилно место које се налази на последњој наплатној станици у Србији - "Прешево", на граници са Северном Македонијом, где свако ко није стигао, и није знао да то треба да уради, може да преконфигурише ТАГ за пет до 10 минута", истакао је министар Весић.

Како је навео, ТАГ је оперативан након 30 минута од тренутка када се изврши реконфигурација. 

Министар Весић истакао је да, према проценама, у току летње сезоне на дневном нивоу кроз Северну Македонију прође око 7.000 возила са српским таблицама".

"Ово ће за те возаче бити велико олакшања, пошто неће бити задржавања, мењања новца и чекања кусура", истакао је министар Весић.

Министар Весић објаснио је да се ово односи и на тагове Северне Македоније, чији ће возачи по истом систему моћи да путују кроз Србију. 

"У наредном периоду очекујем да имамо укључене у систем заједничке наплате Хрватску, Грчку и Босну и Херцеговину", рекао је министар Весић.

Напоменуо је да Европска унија нема у свим земљама јединствене тагове и истакао да смо у томе и испред Европе.

"Са тиме сам посебно задовољан, пошто је наше ЈП "Путеви Србије" успело да развије ту апликацију. То значи бољи проток људи, мање губљење времена и већи комфор за људе", рекао је министар Весић.

 

Готово сав теретни саобраћај већ преусмерен на обилазницу око Београда

Министар Весић рекао је да је готово сав теретни саобраћај већ преусмерен на обилазницу око Београда и додао да је од посебне важности да и путнички аутомобили почну више да је користе. 

"Људи који возе камионе добро су упознати сам свим променама на путу и они то знају оног часа када се догоди. Важно је да путнички аутомобили почну више да користе обилазницу", рекао је министар Весић.

Министар Весић напоменуо је да је, ипак, потребно време да се возачи навикну на коришћење новог пута.

"Ми на томе радимо од првог дана отварања обилазнице са "гуглом", да по убрзаној процедури она буде укључена у мапе, пошто већина странаца који возе кроз Србију користи навигацију", навео је министар Весић.

"У наредном периоду ћемо то завршити, тако да ће онда већина странаца по аутоматизму користити обилазницу ако иду ка југу Србије или даље ка Скопљу или Солуну", рекао је министар Весић.

Министар Весић скренуо је пажњу на чињеницу да је током лета у Београду мање аутомобила, и истакао да ћемо праве ефекте обилазнице видети у септембру.

 

Штета од блокаде ауто-пута већа од четири милиона евра

Министар Весић рекао је да је блокада ауто-пута током протеста "Србија против насиља" у организацији дела опозиције направила штету буџету Србије око 50 милиона динара или нешто више од четири милиона евра, што је вредност изградње два вртића.

"Свако има право да изражава свој политички став, али нема право да блокира међународни пут", рекао је министар Весић.

Министар Весић истакао је да је потребно да се прича истина о томе шта се дешава.

Како је рекао, уколико би дошло до блокаде ауто-пута у Швајцарској или Француској, полиција би интервенисала и учинила пут проходним за неколико минута.

"Међународни путеви су такви да ви као земља морате да гарантујете да ће бити проходни. Када странци знају да постоји могућност застоја од неколико сати, они избегавају пролазак кроз земљу, а притом се губе и други приходи који се односи на њихову осталу куповину у нашој земљи", објаснио је министар Весић.

Министар Весић рекао је да то није природно и још једном апелује да они који протестују не блокирају путеве.

Такође, истакао је да су постојале најаве да ће прошле недеље бити блокирана и међународна пруга, али да се то није догодило, на сву срећу.

"Велики је ризик блокирати пругу под напоном, а возу је потребно много времена да се заустави. Не могу да верујем да постоји таква врста неозбиљности", нагласио је министар Весић.

Министар Весић изразио је наду да у будуће неће долазити до блокаде путеве и додао да су организатори ваљда схватили да људи који су долазили на протесте не желе да учествују у таквим блокадама.

 

 

 

Извор: Танјуг