Вести

СТЕФАНОВИЋ: ВУЧИЋ ГАРАНТ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА СРБИЈЕ

Потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да се председник Србије Александар Вучић у свим разговорима, у свим активностима бори и чини све што је могуће да заштити наше националне интересе и представља гарант националних интереса Србије. 

Стефановић је говорећи о актуелној ситуацији у вези питања Косова и Метохије рекао да је ту тешка ситуација, а узрокована и неодоговорним потезима претходних власти, катастрофално постављеним питањем Међународном суду правде, а затим измештањем преговора о КиМ из УН у ЕУ.

Стефановић је рекао то саветодавно мишљење МСП многим земљама дало охрабрење, али и оправдање да признају самопроглашену независност.

Како је навео, оправдање да је било потребно да се разговори о КиМ из УН "пребаце" под окриље ЕУ јер је била угрожена економска позиција, отвара питање да ли су то "продали Србију" за одређене економске уступке.

Говорећи о активностима председника Србије, Стефановић је оценио да Вучић има огромну иницијативу и да је преузео исто такву одговорност да заштити наше националне интересе, али и упозорио да је при том нападан "и са лева и са десна", једни говоре да је мало урадио за европске интеграције, други да је сувише.

"Предузима дипломатску иницијативу да уради све што је могуће да заштити наш национални интерес. Вучић је гарант наших националних интереса" назначио је Стефановић.

Указао је да је ситуација таква да западне силе више и не желе да разговарају о било чему сем независности Косова, те да су статусно неутрални разговори у Бриселу "статусно неутрални само на папиру".

Како је рекао, сада се прича о већ постигнутом споразуму, те се преговара о ЗСО као о некој новој ствари а не већ договореној, стављеној у споразум за који су добијене гаранције међународне заједнице да ће се испунити.

"То је питање за ЕУ и све остале како могу да дозволе да се њихова реч не поштује" оценио је Стефановић и упитао какве су онда гаранције да ће се ишта испоштовати или је само српска страна та која мора да спроводи договорено.

Додао је да је на сцени потпуно неразумевање САД и великог спектра земаља западне Европе, а да је на нама да сачувамо наше националне интересе, опет водећи рачуна о интересима земље, економским и свим другим.

На констатацију да се све поставља као "свршен чин" Стефановић је упитао, ако је то тако, зашто им онда треба Србија?

Како је рекао, говорећи о разним спекулацијама у медијима, о исто тако разним плановима, предлозима, папирима које Србија наводно треба да прихвати, то је можда могло да се ради раније са Србијом.

"Можда је могло некада са неким другим председницима који су прихватали такве емисаре, али ни са Вучићем ни са Србијом се данас на тај начин не разговара" рекао је потпредседник Владе Србије.

Навео је да притисци постоје, али да Србија није дражава која ће на све да пристаје, и да се одрекне својих националних интереса.

Стефановић је додао да је Србија држава која је стабилна, која напредује економски, у коју долазе страни инвеститори који запошљавају 170.000 људи, те да са земљом која напредује и која снажи није лако разговарати.

Према његовим речима, зато неки и улажу напоре да се Србија дестабилизује, како би онда пробали да остваре неке своје интересе.

Стефановић је рекао да је и нестабилна ситуација у Србији, "свађа између Тадића и Коштунице" и омогућила да се деси проглашење независности, а затим су уследили и катастофални потези - питање МСП и измештање преговора.

Водитељ Миломир Марић је рекао да је Јеремића својевремено питао колика је шанса да "добијемо" у МСП, а од њега добио одговор 0,01 на шта је Стефановић рекао да је, ако је то тако рекао Јеремић, то катастрофално и недговорно.

У том смилсу Стефановић је рекао да се Тадић и они који су са њим учествовали у формулисању и слању питања МСП не могу правдати тиме да су експерти поставили то питање, јер је на њима одгворност, а да експерти могу само да их саветују.

"То је разлика између Вучића и других, Вучић се не крије иза било чега" оценио је Стефановић.

Изнео је и примедбе на понашање појединих полтичара и оних који их подржавају јер каже "уместо да навијају да Вучић извуче било шта за Србију", очекују да се нешто лоше деси, да би им то био неки политички поен у борби против председника Србије.

"Ово је национално питање број један и питање пар екселанс, у којем сви треба да буду на страни Србије и помогну" рекао је Стефановић и истакао да то није питање популарности већ полтичко питање хоћемо ли да станемо уз своју земљу или не.

 

Спремни смо за отапање снега

Командант Републичког штаба за ванредне ситуације Небојша Стефановић рекао је данас да је Србија данас боље припремљена да реагује на повећање нивоа река које ће наступити отапањем снега и додао да локалне самоуправе морају преузети свој део обавеза да спрече евентуално изливање.

Стефановић је за ТВ Хепи рекао да се отапање снега очекује наредне седмице, с обзиром на количину падавина ових дана, те поновио да је ванредна одбрана од поплава на снази у сливу Мораве, Саве и Дунава.

"Боље смо припремљени него раније, ту су инвестиције кључна ствар. Истраживања показују да је један евро уложен у одбрану, замена за седам евра које бисмо потрошили на санацију штете", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да постоје подручја, попут оних у Чачку, Лучанима и Ивањици, која су више пута плављена, те нагласио да су такве ситуације тешко решиве и да њихово решавање често зависи од људи који живе на угроженим локацијама.

"Људи изграде куће у речном кориту, а сви знамо да ће сваке године река да се врати у корито. Ти људи неће да се помере и то изазива штету. Негде смо градили још бедема, уложили новац, али важно је и да људи који живе на угроженим подручјима процене да ли смеју да живе ту и да кућу осигурају", навео је Стефановић.

Посебно је поменуо значај локалних самоуправа које, каже, морају редовно да чисте корита река, те додао да је мање од месец дана одржана седница Републичког штаба за ванредне ситуације, који је дао инструкције свим општинама.

Министар је рекао и да је на појединим деоницама у Зајечару прекинут саобраћај и да су послате екипе које ће радити на решавању те ситуације.

 

У борби против корупције нико неће бити поштеђен

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да држава улаже огромне напоре у борби против корупције, и да не постоје институција, ни појединац који ће бити поштеђени ако такво дело учине. Стефановић је подсетио да је почетком овог месеца дошло до промене законских оквира, када је установљен нови закон о надлежности државних органа у супротстављању корупцији и криминалу и када су, како је додао, формирана одељења у тужилаштву, полицији и судовима, који се посебно баве само тим питањем.

Стефановић је рекао и да је у последњих неколико месеци у Београду дошло и до већих хапшења људи који узимају мито због извршавања или неизвршавања службених радњи у вези са илегалном градњом, те да ни ту нису прављени изузеци. 

"Било је и људи из Српске напредне странке који су ухапшени управо због корупције. Не постоји нико ко је заштићен, без пардона гледамо исто све, без обзира на било какву припадност", казао је ресорни министар. 

Говорећи о акцији "Аурора" МУП-а Србије, Стефановић је изразио задовољство њеним резултатима, и предочио да је до данас ухапшено 246 особа, заплењено око 30 килограма наркотика и откривена лабораторија за узгој марихуане у Нишу.

Додао је и у тој акцији пронађено 20 возила која су украдена на територији Словеније, а за којима је била расписана Интерполова потерница.

Осим тога, каже Стефановић, у сарадњи са грчком и америчком полицијом заплењено је 23 килограма наркотика у вредности од милион евра. 

"То је одлична акција, а разбијање таквих група значи и да ће мање дроге бити на нашим улицама", поручио је Стефановић.

 

Извор: Танјуг / ТВ Хепи