Вести

СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ НОВИ ПОГРОМ

Министар у Влади Србије Небојша Стефановић коментарисао је за Ново јутро напад који се у понедељак десио у Косовској Митровици, хапшење Марка Ђурића, као и реакцију међународне заједнице и војну вежбу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је земља коначно дочекала да постане истински независна.

Вучић је успео да од вазалне државе направи независну и слободну земљу. Говоре, немојте авионе тамо узнемириће се онај, онамо ће они да се узнемире. Ваљда смо суверена земља која унутар своје територије може да донесе одлуку шта ће да ради, каже министар Стефановић, додајући да се сви мешају у овакве ствари, док би се ћутало када би се наш народ убијао.

Говорећи о учешћу Еулекса у сукобе у Косовској Митровици у понедељак, Стефановић подсећа да су се припадници интересовали за најразличитије истраге, као што је, рецимо, фалсификовање пасоша, али се нису укључили у истрагу убиства Оливера Ивановића.

Еулекс је институција која треба да се бави најважнијим истрагама. Нису ту да истраже убиство, иако очекујемо да се укључе, али Еулекс иде у пратњи косовске полиције и пружа подршку у иживљавању над Марком Ђурићем, подсећа Стефановић.

Министар Стефановић истиче да је Србија данас мирна јер на челу напокон има човека који не размишља о себи, већ на прво место ставља државу.

Вучић жели да буде вођа који ће остати упамћен као онај који је размишљао шта да остави Србији, а не себи. Многи нам завиде на истинској слободи и независности, на држави која сама може да доноси своје одлуке и која има јаку војску и полицију. У последњих пет година нисмо упутили нити једну претњу и научили смо да одолевамо изазовима, каже Стефановић.

Стефановић каже да је суштинска подршка нападу који се догодио испред Митровачког двора дошла споља, или од стране Америке, или од стране ЕУ или и од једних и других.

Суштина њиховог беса, мржње и љутње је у томе што су разоткривени: одувек су хтели, а сада за то имамо и усмену потврду, да заузму север, укину институције, физички контролишу и протерају српско становништво, а у понедељак су имали показну вежбу. Они луде јер је прича демаскирана! Сви знамо да је прича о томе да Марко Ђурић није најављен, шупља. Ова прича је начин да оправдају своје дивљање које је директна претња, али Србије има свако право да заштити свој народ и нико од нас неће доволити погром и протеривање српског народа, каже министар Стефановић, додајући да ће Албанци морати да се помире са чињеницом да је КиМ саставни део територије Републике Србије.

Стефановић каже да су поруке о формирању ЗСО безобразлук, али не безобразлук Албанаца са КиМ, већ оних који треба да услове ЗСО, дакле, безобразлук Европе. Замислите да Србија не испуњава неки услов?

Како је могуће да их нико за то не условљава? Не могу ни да замислим шта би се догодило да су Срби урадили оно што су они. Наш председник је замало линчован у Сребреници и ником ништа, подсећа Стефановић.

Стефановић каже да су застрашивани сведоци против вођа косовских Албанаца, да је у то била умешана, али да се ћутало када су убијани сведоци. Физички докази су, истиче, уклоњени.

Коментаришући састанак са белоруским председником Александром Лукашенком, Стефановић каже да је он велики пријатељ Србије и разуме читаву ситуацију.

У оваквим ситуацијама морамо да позивамо своје пријатеље и обавестимо их о ситуацији, јер можда могу да помогну са другим или трећим земљама у сарадњи. Лукашенко је за Србију био ту и када јој је било тешко, имамо простор за размену у различитим областима и у економији, трговини, одбрани, знању, па је важна сарадња две земље, каже министар Стефановић.

 

Извор: Пинк