Вести

СРБИЈА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД КАПИТАЛНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

У Скупштини Београда потписан је Меморандум о разумевању за пројекат за градњу тунелске везе од Карађорђеве улице до Дунавске падине, са приступним саобраћајницама, парковским површинама и инфраструктуром.

Меморандум су потписали градоначелник Београда Александар Шапић, потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, в.д. директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Милан Вранић и овлашћени представник компаније "POWERCHINA International Group Limited" Јанг Бо.

Потписивањем је, према речима градоначелника Београда Александра Шапића, практично формализована одлука да се крене у реализацију овог пројекта, који ће потпуно изменити саобраћајну слику града.

Шапић је посебно указао на значај чињенице да су пројекти изградње тунела и новог Савског моста уједињени у један, јер како је рекао мост не може да има своју потпуну улогу док се не заврши тунел.

"Завршетком велике саобраћајнице на Новом Београду, изградњом моста и тунела, спајамо саобраћајно два најудаљенија дела града, због чега смо овај пројекат назвали "мали метро". Тако ће се од центра Новог Београда па до Сланачког пута стизати за само неколико минута", рекао је Шапић.

Шапић је додао да би реализацијом овог пројекта загађење у граду требало да се смањи за 12 до 14 одсто.

"Надамо се да ће на пролеће, односно лето следеће године пројекат тунела стићи, пројекат моста и да ћемо у току следеће календарске године моћи да покренемо радове", истакао је Шапић.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да је реч о капиталном пројекту за Београд и да Србија не одустаје од капиталних инвестиција, већ у њих, као и животни стандард грађана, улаже новац.

Како је рекао, новца има пошто је за првих шест месеци био планиран мањак од 95 милијарди динара, а остварен је плус од 14,5 милијарди.

Министар Мали подсетио је да је недавно отворен још један део обилазнице око Београда.

"Увелико се гради Београдски метро и очекујемо да ћемо 2028. године имати прву линију а другу 2030. године. Граде се и раде многи други инфраструктурни пројекти. Почели су и припремни радови за нови национални стадион у Сурчину, а видели смо где ће бити и нови "ЕXПО" и нови београдски сајам", рекао је министар Мали.

Министар Мали подсетио је да за два месеца следи повећање плата у јавном сектору од 5,5 одсто за медицинске сестре и техничаре, запослене у просвети, неговатељице у установама социјалне заштите а да од јануара за њих и остале запослене у јавном сектору следи повећање од најмање 10 одсто, док пензионерима за три месеца следи повећање пензија од 5,5 одсто а у јануару најмање 14,5 одсто.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, која је присуствовала потписивању меморандума је истакла да је овај пројекат веома важан за растерећење саобраћаја у центру Београда.

"Србија је недавно изабрана за домаћина изложбе "ЕXПО 2027", чиме се додатно отвара могућност за развој Србије и Београда. Београд ће сигурно за ову прилику додатно развити инфраструктуру, што ће отворити нове могућности за нашу даљу сарадњу", рекла је амбасадорка.

Нагласила је да кинеске компаније имају пуно искуства у изградњи инфраструктуре у великим градовима пошто је Кина била домаћин летње и зимске Олимпијаде као и изложбе ЕXПО, те да су спремне да своја искуства поделе са српским партнерима.

Новац за изградњу тунела обезбедиће Влада Србије, још се не зна колико ће он коштати, али се процењује да је реч о суми од око 150 милиона евра.

 

Јавне финансије су нам стабилне, на рачуну пет милијарди евра

Наше јавне финансије су веома стабилне и на рачуну тренутно имамо више од 560 милијарди динара, односно више од пет милијарди евра, којима можемо да реагујемо и да на време исплатимо све обавезе, изјавио је министар Мали.

Министар Мали истакао је да је Србија упркос повећању плата и пензија сачувала макроекономску стабилност што показује и податак да је удео нашег јавног дуга у бруто домаћем производу 51,4 одсто.

"Грађане би највише требало да охрабри то што смо у првих шест месеци ове године планирали да имамо мањак од 95 милијарди динара, а уместо тога били смо у плусу 14 милијарди. То довољно говори о стабилности наших јавних финансија и начину на који водимо економску политику и сав слободан новац, све што се уштеди, улаже се или у капиталне инвестиције, као што је овај тунел у Београду или подизање животног стандарда грађана Србије", рекао је министар Мали.

Министар Мали додао је да се животни стандард повећава кроз подизање плата и пензија, као и једнократну помоћ која ће у износу од по 10.000 динара бити крајем септембра исплаћена свим мајкама које имају децу узраста до 16 година.

 

 

Извор: Танјуг