Вести

Селаковић: Пред нама су велике реформе

Потпредседник Српске напредне странке и министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је данас да Србији предстоје велике реформе, због чега су неопходни ванредни парламентарни избори.
 
Селаковић је рекао да је потребан "чист и јасан курс" и снажна подршка коју је могуће добити једино на изборима и да све реформе у друштву могу да се обављају много брже, ефикасније и боље него до сада.
 
Селаковић је образложио да се на доношење појединих важних системских закона чекало, јер је било неопходно мишљење Европске комисије.
 
Он је истакао да грађани још тешко живе, да је незапосленост на недопустиво високом нивоу, због чега су потребне боље мере у тој области и да пензионери не смеју да осете удар економске кризе.
 
Селаковић је рекао да не очекује велику промену у разговорима са ММФ-ом и да чињеница да ће представници те међународне финансијске институције доћи у Србију у току кампање показује да нема бојазни од застоја у реформама.
 
Упитан о "повлачењу" појединих закона у економској области, Селаковић је одговорио да се не слаже да су ти закони повучени, него да ће се обавити додатне консултације и подсетио да се то дешавало и са правосудним законима.
"Нама је за главне реформе потребна најшира могућа подршка", рекао је Селаковић и додао да је циљ да се кроз разговоре дође до заједничких и реалних решења. 
 
Говорећи о могућим коалиционим партнерима СНС, Селаковић је изразио уверење да на политичкој сцени Србије постоји доста странака које препознају у деловању СНС неке своје програмске циљеве.
 
Селаковић је оценио на политичкој сцени већ почело "прегруписавање" и додао да је СНС са лидером СДПС Расимом Љајићем имала добру сарадњу.
"Спремни смо и да разговарамо и са СПО", рекао је Селаковић и изразио уверење да ће брзо бити постигнут договор о битним програмским питањима. 
 
На питање да ли ће остати на месту министра правде, Селаковић је одговорио да ће најпре грађани гласати на изборима, а да верује да ће СНС подржати његов останак на том месту. 
 
Селаковић је, говорећи о убиству Зорана Ђинђића, рекао да то питање мора бити расчишћено, да не постоји убиство чију је политичку подршку потребно заташкавати, да је реч о цивилазацијској обавези и да то не доводи у везу са учлањењем Србије у ЕУ.