Вести

MEЂУНАРОДНИ ДАН МИГРАНАТА

Поводом Међународног дана миграната, деца мигранти из Центра за азил у Крњачи били су гости председника Градске општине Палилула Александра Јовичића.

У знак захвалности на пријему и на добродошлици коју имају у Србији и у Центру за азил на општини Палилула, мали мигранти су поклонили Јовичићу цртеже и ручне радове израђене у њиховим уметничким радионицама.

Међу малишанима био је једанаестогодишњи дечак Фархад Нури из Авганистана, познат као мали Пикасо, који је Јовичићу поклонио свој цртеж.

Јовичић је захвалио деци на посети и поклонима. Посебно им је честитао на томе што брзо уче и уклапају се у наше друштво, јер сви већ говоре српски језик и пишу ћирилицом.

“Важно је да се осећате као код своје куће. Ја вам то заиста желим и мислим да уз помоћ људи из Комесаријата за избеглице и миграције и Центра за азил то и осећате, а ми ћемо увек бити ту за вас. Волео бих да имамо најбољу могућу комуникацију, да се помажемо јер знам да није лако. С обзиром да сам и ја дете које је дошло са простора бивше Југославије где је била ратна ситуација, тако да знам шта је голгота кроз коју се мора проћи, али исто тако не смете одустати никад од својих тежњи, својих снова и онога што желите да постигнете у животу”, рекао је Јовичић.

На општини Палилула 120 деце миграната похађа наставу у 12 палилулских основних школа, од укупно 500 деце миграната колико је уписано у школе по Србији.