Вести

МАЛИ: ДОБРА САРАДЊА СА НЕМАЧКОМ РАЗВОЈНОМ БАНКОМ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са директором Немачке развојне банке "KfW“ за Југоисточну Европу и Турску Kлаусом Милером, са којим је разговарао о актуелним пројектима у Србији које подржава та финансијска институција.

Мали се захвалио на досадашњој успешној сарадњи и рекао да је Србија започела велики број развојних пројеката који доприносе укупној српској економији.

"Сви ти пројекти нас усмеравају да будемо још ефикаснији. Улажемо у инфраструктуру, у реконструкцију болница, домова здравља, обнову школа, доводимо фабрике. Добар смо посао урадили, а добијањем организације ЕKСПО изложбе 2027. године, ћемо постати центар света. Хвала на свему што је "KfW" до сада урадила у Србији, очекујем наставак добре сарадње", рекао је Мали, а саопштило ресорно министарство.

Мали је поручио да је Србија у реформама начинила крупне кораке, да је започето реструктурирање ЕПС-а, са великом одлучношћу да се реформише енергетски сектор, да је Србија ликвидна и макроекономски стабилна, али да желимо да убрзамо раст БДП-а.

"То можемо даљим радом, пројектима, одговорним балансирањем у економској политици, будући да не знамо какве нас све светске околности очекују које се нужно преливају и на српску економију. Зато морамо добро да поставимо приоритете", навео је Мали на састанку у Министарству финансија.

Милер се захвалио на досадашњој сарадњи, навео да Србија остварује добре економске резултате и честитао што је наша земља изабрана за домаћина специјализоване ЕKСПО изложбе 2027. године.

Милер је изразио очекивање да ће се успешна сарадња наставити и у наредном периоду.

"Правимо планове у вези са новим пројектима за следећу годину, и важна је отворена комуникација“, рекао је Милер.

Из Министарства наводе да "KfW" подржава Србију у постизању циљева и испуњавању обавеза у вези са процесом приступања Европској унији са посебним фокусом на климу и енергију, као и одрживи развој урбане инфраструктуре.

Укључени су у пројекте у сектору енергетике и рударства подржавањем коришћења обновљиве енергије и енергетске ефикасности, одрживог урбаног развоја, система градског водоснабдевања и управљања отпадним водама, управљања отпадом.

Развојна банка Немачке основана је 1948. године и заступљена је у 69 земаља свет.

 

 

 

Извор: Танјуг