Вести

ИНТЕРВЈУ СА АЛЕКСАНДРОМ ВУЧИЋЕМ БЕЗ ЦЕНЗУРЕ - ПИТАЊА ПОЗНАТИХ ЛИЧНОСТИ

Нова 2018. донеће тектонске промене и чистке пре свега напредњацима, поручио је Александар Вучић у интервјуу за Српски телеграф. Према његовим речима, борба против лоповлука и оних који су заинтересовани само за лично богаћење биће бескомпромисна. Свима који су у тој групи лидер напредњака послао је јасну поруку: вама је место у затвору, не у СНС и на слободи.

Шеф државе имао је јасне и оштре поруке за политичке опоненте, којима је поручио да, иако се неки од њих надају, Србија неће дозволити да Косово добије столицу у УН, али и да одлуке Србије неће доносити страни амбасадори, што је била пракса претходног режима.

Говорећи о плановима за наредну годину, Вучић је, одговарајући на питања 27 јавних личности, нагласио важност развоја села, али и изградње станова за припаднике безбедносних служби.

Поред озбиљних тема, председник Србије рекао је и шта мисли о Дачићевом певању, када ће отићи на његов концерт, али је открио и који су светски државници највећи заљубљеници у фудбал.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе

* Када ћете да раскрстите са свима који злоупотребљавају СНС за своје личне проблеме и интересе? Како проналазите времена да проведете са малим Вуканом?

- У политици су људи из различитих интереса. Немамо сви исте снове. Неки имају сан да оставе нешто за собом својој држави и народу, а неки друге личне и политичке амбиције које немају везе са државом и народом. Постоји и трећа група, то су они који имају само личне интересе, посебно богаћење. Ових трећих је увек било и увек ће бити. Поносан сам што немамо подршку оних који су земљу опљачкали, њихових тајкунских лидера, поносан сам на то што СНС није постао оно што су постале странке бившег режима. Што се проблема тиче, било их је и биће, много тога треба да се решава. У сваком случају, тим послом ћемо морати да се бавимо и што пре пронађемо оне који имају само тај трећи интерес - лично богаћење, да их што пре одстранимо. Сасвим сам уверен да ћемо брже успети да изведемо на прави колосек.

Што тиче малог Вукана, великог Данила и Милице, која је тинејџер, ретко их виђам и ужасно сам несрећан због тога. Сам сам крив за то и док сам жив нећу себи престати да пребацујем за време које нисам провео с њима.

Ивица Дачић, шеф дипломатије

* Да ли би отпевао неку песму са мном у дуету и коју?

- Ја то увек препуштам Ивици и Николи Селаковићу, који умеју да певају. Очекивао сам да за његов 50. рођендана направи концерт у Сава центру или Арени, не знам зашто то није урадио. Али за њега има времена. Претпостављам да ће у 70. години коначно сићи са власти и да би тада могао да организује један концерт у Арени. У сваком случају, на тај концерт ћу и ја да одем као пензионер и уживаћу у томе што он уме да изведе. Не бих се такмичио нити бих кварио његову савршену песму. Допада ми се када Ивица пева странцима, најбоља је "Санта Лучија", и сви падну у транс. Тада је Ивица у посебном расположењу, а сви остали су задовољни.

Зоран Ђорђевић, министар рада

* Како сте, господине Вучићу?

- Никад ми се није обратио са господине Вучићу, поготово ми није персирао и никада ме није питао како сам. Два или три пута чујем то питање како сам. Обично се подразумева да сам добро и да треба да помогнем свима и да решавам све туђе проблеме. Хвала на питању, добро ми је. Борим се, што желим и Зорану, и знам да се и он бори. Чекам да после Лебана отворимо фабрике у Житорађи. Радим на томе да дођу фабрике у Краљево, Чачак, Крушевац, Лозницу, где треба да дође америчка компанија - и томе се радујем.

Александар Вулин, министар одбране

* Од 2012. до данас било је много тешких, историјских одлука и догађаја у којима сте трпели притиске, претње, нападе... Председниче Вучићу, када је било најтеже?

- Вулин то "председниче" говори обично кад се завитлава. Једино се не завитлава кад ме ословљава са "врховни команданте". Што се тиче притисака, они су саставни део политике. Посебно кад сте на челу територијално и бројчано мале земље, онда је веома тешко трпети ударце с различитих страна. Али да не кукамо, тражили смо поверење народа за то, добио сам га лично, добили смо га сви ми и верујем да смо досад успели да очувамо добре односе са свима и да одржимо курс независне државе на европском путу и која жели добре односе са Руском Федерацијом и другим пријатељима у свету.

Иако би многи помислили да бих рекао да су највећи притисци били када су били протести, када су неки обмањивали народ да су избори покрадени, рекао бих да нису, јер ми је савест била потпуно чиста и знао сам да лажу, знали су то и они сами. Извесно је да су најтежи притисци били пре, током и после потписивања Бриселског споразума. Било је тешко. Мислим да смо постигли добре ствари за наш народ, али и за мир и стабилност у региону.

Ако то смем да кажем, ми у последње четири и по године нисмо имали Срба погинулих у етничким сукобима. Да ли је добро стање, није, тешко је и даље је лоше, али је то велики, велики резултат. Срба данас на Косову није мање него што их је било пре четири и по године. То је важна ствар, коју смо постигли. Било је много чудних вечери и дана и сећа се тога и Александар, али смо имали довољно снаге да најтеже ствари издржимо и доносили смо добре одлуке за Србију.

Милош Вучевић, потпредседник СНС

* Када ћете коначно још оштрије санкционисати све оне чланове који злоупотребљавају СНС?

- Милош је био изузетно вредан страначки радник, марљив и одан СНС. Хоћу да му се обратим на други начин. Он је својим иступом поводом пресуде Бубалу, али није ту само Бубало већ и Мишковић, Ђилас... Милош је реаговао као искрен човек и покуповао је симпатије највећег дела народа. Али у политици не смеш, Милоше, да се руководиш само тиме колико ће народ да те воли већ мораш да се понашаш одговорно, озбиљно и да рачунаш на то да смо ми политичка партија која не би смела народу да шаље сигнале да је правосуђе такво иако не мислим много различито од тебе по питању ове пресуде. У сваком случају, честитам ти на храбрости. Ово око СНС, сами ћемо то да решимо иако сам потпуно сигуран да мислиш на неке друге у односу на оне на које мисли Зорана Михајловић. Свеједно, то је наша унутрашња ствар што се тиче криминала у нашим редовима, то ћемо увек чистити брутално и на најснажнији могући начин јер таквим је место иза решетака, а не у СНС и на слободи.

Ђорђе Вукадиновић,самостални посланик

* Да ли мислите да ће Косово у 2018. добити столицу у УН?

- Неће, упркос чињеници да се Вукадиновић томе нада јер би му то било једино што би могао да критикује и напада, некада на америчкој телевизији, некада на некој другој из потпуно различитих углова, али на његову жалост и на срећу грађана Србије, тако нешто се неће догодити.

Борко Стефановић, Левица Србије

* О, несуђени четнички војводо, шта сте шапнули духу Фидела Кастра?

- Нисам ни суђени ни несуђени. Нисам четник ни партизан. Моји су били само обични Срби који су страдали од усташке руке. Оно што јесам и оно што сам писао у неколико наврата о кубанском лидеру јесте истицање борбе за слободу, независност и доношење самосталних суверених одлука. То је најважније и највредније за народе који желе своју будућност. И он је имао све оно што ви, господине Стефановићу, никада нисте имали. Нисте имали ни слободно ни самостално одлучивање, већ су одлучивали неки људи из амбасада, а и сами сте своје одлуке мењали како би који позив из које амбасаде уследио. Поносан сам што тако нешто никада нисам учинио.

Неле Карајлић, музичар

* Коју књигу сада читате?

- Читам "Обогаљену Америку" Доналда Трампа. Чуди ме што досад нисам имао времена да је прочитам, сигуран сам да ћу је до вечерас прочитати. Није обимна, а наши људи воле да кажу да је књига дебела, али то није исправно јер књига није свиња, па да буде дебела или мршава. Може да буде обимна, а ова то није. Велики поздрав за Нелета.

Војислав Шешељ, лидер СРС

* Када ћеш пристати да идеш на ТВ дуел са мном?

- Као председник републике немам право да идем само са једним од лидера опозиције. Долазио сам у Скупштину када сам одговарао и на питања господина Шешеља и свих других посланика. Чини ми се да нису с лакоћом побеђивали. Господин Шешељ зна да бих ја са лакоћом и задовољством изашао њему на дуел, али ми то не омогућава функција на којој се налазим. Када будемо имали три, четири или више лидера опозиционих партија, могли бисмо да организујемо дуел под услов да имам исто времена колико и они. Не би било лако с њим, мислим да то и он зна, али ће и њему бити прилично тешко.

Иван Нинић, Центар за владавину права

* Како реагујете на сазнање да данас у Србији постоје људи који стичу профит или неке друге погодности позивајући се на познанство са вама и скривајући се иза вашег имена?

- То је добро питање и захвалан сам на томе. На дневном нивоу неколико хиљада људи се негде позива на мене. То је нешто што не можете да избегнете. Користим прилику да и овога пута кажем да ко год се позове на мене за било какав прекршај или, недајбоже, кривично дело да почини, одмах га пријавите полицији и будите сигурни да од мене за тако нешто није добио дозволу.

Јелена Карлеуша, певачица

* Зашто на сваки скуп који организујете у Београду довозите људе из унутрашњости када имате довољно симпатизера и у самом Београду?

- Ми скупове не организујемо да бисмо некад неког рушили, већ да би људи из унутрашњости могли да чују и виде оно што желе и воле, а то је да је неки проблем решен. С друге стране, нашим скуповима присуствује много више људи него скуповима свих других, тако да је то нека врста доброг догађаја за те наше људе из различитих делова Србије.

Бора Ђорђевић, музичар

* Шта ћемо да урадимо против ЦСКА и шта мислите како ће ићи даљи пласман?

- Ако Звезда буде дисциплинована и одговорна и остави Витиња иза себе, сигурно ће ићи даље иако то данас многима не изгледа реално. Очекујем интересантну утакмицу. Исто тако мислим да Партизан иде даље, да ће проћи Викторију из Плзења без обзира на то што ће то бити тежа утакмица него што многи очекују. Бори желим добро здравље и још много концерта.

Александар Милић Мили, композитор

* Име Александар значи "онај који помаже другима". Да ли сте некада пожелели или помислили да промените име?

- Помажем другима, али колико год помагао, никада нисте задовољни. Шта год да учините, увек мислите да можете више и боље. И тачно, мислим да сам могао више и боље и надам се да ћу то урадити и успети да направим у будућности са још више резултата за нашу земљу. Оно што поштујем јесте оно што се види на семафору, што је резултат. Ако већина људи у Србији буде живела боље, ако буду живели у миру и имали сигурну будућност, онда сам помагањем успео много тога да направим.

Радош Бајић, редитељ

* Да ли председник Србије види да село гори док се баба чешља? Шта мисли о рапидном пропадању српског села? Како коментарише чињеницу да у Србији, која је по свом наследном и социјалном статусу земља сељака са 75 одсто грађана који живе или у другом и трећем колену потичу са села, тренутно нестаје преко 500 села? Да ли сматра да би он као председник Србије требало да буде покретач иницијативе за израду националне стратегије о спасавању руралних средина или је српски сељак свесно жртвован као колатерална штета на путу Србије ка Европској унији?

- Радош је у праву. Али није сељак жртвован на путу ка ЕУ. Покушаћу да одговорим једном од изузетно успешних људи на конкретан начин. Рецимо, у Америци сте 1900. године имали 47 одсто становништва које се бавило пољопривредом, фармера. Данас их, веровали или не, има само два одсто. Индустријска револуција донела је много озбиљније профите, економија је другачије постављена, пољопривреда данас у Србији износи десет одсто бруто домаћег производа и тај проценат БДП, ма колико унапређивали нашу пољопривреду, далеко је од онога што желимо.

Не може цела земља да нам буде Београд и морамо што више да улажемо у регионални развој. Наравно, и у модернизацију и унапређење пољопривреде. Мислим и да је Радош задовољан, посебно оним што смо последњих година учинили с обзиром на то да смо имали највише субвенција, да имамо највише продатих трактора, машина... Имали смо тешку годину и сушу, рекао бих једну од најтежих после оних поплава 2014, али смо у смислу технике и технологије успели да направимо озбиљније кораке. Мислим да ћемо тек кроз ИПАРД фондове успети да их модернизујемо.

Иако сви говоримо о лепоти села, а Радош је један од ретких који жели да ужива у лепоти села, сви ми причамо о томе да на крају сви дођемо у велики град и уживамо у благодетима великог града. Јер је живот много лакши у Београду него у било ком селу у, рецимо, централној Србији или Војводини или пак на Косову и Метохији. Не могу то људима да замерим, али да имамо много тога да урадимо на побољшању положају сељака и нашег села, сигурно да имамо.

Срђан Предојевић, водитељ ТВ Пинк

* Сматрате ли да су честе несугласице између министара последица недостатака вашег ауторитета јер нисте више премијер? И да је то довољан разлог за расписивање ванредних парламентарних избора?

- За мене није довољан разлог за расписивање парламентарних избора. Све је почело 2008, сви су почели да добијају своје ПР, мислили су да је све у медијима, да ништа нема у стварним вредностима, са стварном марљивошћу и са стварним резултатима. И сви су почели да се баве самопромоцијом и рачунају да су бољи од оних других, гледају како да склоне евентуалну конкуренцију и у странци, и у Влади, и на сваком другом месту. Када погледате за кога људи гласају и због кога гласају, онда видите да то баш и нема много везе са сновима појединих ПР. Уверен сам да мора да се ради тимски, да ће Ана Брнабић, коју апсолутно подржавам, умети да тражи реконструкцију Владе, а уколико буде осетила да је то неопходно, од мене ће имати подршку.

Даница Максимовић, глумица

* Кад ћете отворити Пандорину кутију због које су укинуте националне пензије? Како је могуће да поједини и даље уживају привилегије, док се одузима свако достојанство онима који су задужили ову културу?

- Тешко и компликовано питање. Мислим да проблем више није у буџету. Спортисте смо наградили, имаћемо хиљаде и хиљаде спортиста који су освојили олимпијске медаље и који ће добити националне пензије. Уверен сам да је Даница у праву и да је потребно да се направи комисија с обзиром на то да је раније било злоупотреба, чак се тиме и политички трговало. Ипак, сигуран сам да би неко независно тело требало да донесе одлуке и тиме награди оне који су радом и деловањем задужили Србију. Верујем да ћемо тај проблем у наредној години покренути и решити.

Дража Петровић, главни уредник листа Данас

* Да ли вам је непријатно што вас у прављењу нормалне и пристојне Србије подржавају два најненормалнија и најнепристојнија медија - Пинк и Информер?

- Морам да признам да би ми било много теже и веома бих се непријатно осећао кад би ме у прављењу пристојне Србије подржавали он и Н1. Тако да не мислим да неко некога подржава, то је право свакога, али господин Петровић треба да се сети својих речи када је већински део Србије прогласио тупавим. Он је ваљда интелектуална громада и величина КОЈОЈ треба сви да се клањају и да се плашимо његових речи. Нисам тиме фасциниран, као што нисам фасциниран ни тиражом новина које издаје и штампа. Желим му много успеха, да тираж буде много већи у будућности. Да би се то догодило, да би људи желели да поверују у такву политику, она мора да буде много ближа народу, а не негде на небесима, где неко мисли да припада иако је, богами, далеко испод оних које са таквом сигурношћу критикује, напада и омаловажава.

Нико од нас не бежи од неког медија или од било ког питања, као што сам спреман да одговорим на све увреде које ми је упутио и тиме понизио грађане, увек ћу се на то осврнути, увек ћу рећи да су грађани Србије много више у праву него што је у праву господин Петровић.

Радмила Живковић, глумица

* Када ће поново додељивати националне пензије заслужним грађанима?

- Исто је питање. Велики поздрав Радмили Живковић за све што је учинила за Србију и да још дуго траје.

Боривоје Боровић, адвокат, функционер Народне странке

* Да ли је демократија најважније питање у једној држави?

- Код Боре се то мења с времена на време, како се мењају политичке странке којима припада. Демократија јесте кључно питање и суштина постојања сваке савремене државе, а надам се да ће Боривоје Боровић и његова странка ће то почети да поштују и сматрају да треба да одлучују о важним питањима у Србије са три или четири посто подршке грађана.

Миломир Марић, новинар

* Да ли би се уплашио када би опозиција почела да те хвали?

- Да веома. Сасвим сам искрен када то кажем. Надам се да ће у будућности то бити другачије, да ће имати више одговорности како би били озбиљнији политички противници.

Владимир Стојковић, голман ФК Партизан

* Навијате ли за Партизан када игра против иностраних клубова?

- Као дечак нисам навијао, осим кад су играли против Динама и осталих клубова из региона. Али сада навијам за Партизан у свакој утакмици коју играју с било којим страним клубом. Био сам пресрећан после њихове победе над Јанг бојсом. То много значи за нашу земљу. Увек сам први када треба да се честита, не можете да разумете колико се радујем успеху сваког српског клуба. Сваки успех Звезде или Партизана је и успех Србије, надам се да и остали грађани то тако доживљају.

Милорад Вучелић, председник ФК Партизан

* Може ли Партизану да се врати у власништво стадион који је био његов, па му је неправедно одузет?

- Ха, ха, ха. Вучелић за разлику од мене има право да буде судија првостепени и другостепени и све друго. Не могу на такав начин да говорим. Али Партизан неће бити оштећен, држава ће, као и досад, помагати колико може.

Милош Вазура, генерални директор ФК Партизан

* Када ће се кренути са пројектом националног стадиона? То нам је најважнија ствар у спорту.

- Врло брзо. Прет пројекат је већ урађен. Очекујем да ће радови почети 2018, да ћемо ићи на то да урадимо квалитетно, да будемо поносни. Истовремено ћемо помоћи реновирање стадиона Црвене звезде и Партизана. Изградња националног стадиона је боља јер ће се тако избећи сукоби.

Ненад Лалатовић, тренер Чукаричког

* Направили сте огроман успех у 2017. години. Шта планирате да урадите да Србији буде још боље у 2018. години? И желим вам да будете још чвршћи јер је Србији потребна чврста рука.

- Хоћу да захвалим Ненаду. Он је диван, борбен и храбар младић. Момак који има став и не стиди се да га изнесе иако то некад није ни једноставно ни лако, ретки су такви људи данас. Пред њим је велика будућност у тренерском смислу. Желим му сву срећу. Мислим да нам је још више потребан систем, верујем да ћемо много тога правити и направити у тешким условима у којима имате много подметања, много оних који гледају како да вас саплету. Верујем да ћемо успети да све то изгурамо и да направимо добре резултате, да ћемо у наредној години покренути пројекат изградње станова за припаднике безбедносних структура, што ће додатно помоћи да се подигне стандард грађана. Надам се да ћемо успети, као што смо успели да остваримо суфицит буџету.

Буквално држава плаћа општинама и по 40, 50 милиона евра. Последњих месец дана је делила новац на различите стране и опет је остало толико у суфициту. Ако будемо имали тако добру финансијску ситуацију, ако будемо имали дисциплину и одговорност у финансијама, моћи ћемо много више новца да уложимо у побољшање у животног стандарда људи и да ће то људи, на крају крајева, разумети и видети и бити многи задовољнији.

Звездан Терзић, генерални директор Црвене звезде

* Господине председниче, ко је од светских државника највећи заљубљеник у фудбал?

- Ангела Меркел сигурно није. Она иде на утакмице репрезентације, то је њена обавеза и то се подразумева. Само је код нас то проблем и скандал. Орбан јесте, он је изградио много стадиона у Мађарској, много улаже у фудбал, па потом Путин, који воли фудбал, мада више воли хокеј, затим Ердоган, кинески председник Си Ђинпинг, који је желео да се слика са Агуером у Манчестеру током боравка у Великој Британији. Свакако шеик Мухамед ел Нахјан, престолонаследник Емирата, као и његов брат, који је власник Манчестер ситија, и као што видите иде више него добро. За Трампа нисам сигуран, мислим да му фудбал није пасија. Међу љубитељима фудбала је и Аустријанац Курц, као и сви Италијани Ђентилони, Ренци, који је одушевљени навијач Фјорентине.

Волео бих да истакнем, молим вас да то објавите, не потцењујте женски спорт зато што је нама, рецимо, женска одбојка изузетна. Видео сам фасцинацију Холанђана нашим одбојкашицама, успеле су да стекну огромну популарност. А у тим скандинавским земљама женски спортови, одбојка и фудбал су изузетно популарни. Изузетан успех постигле су и наше рукометашице, које су изгубиле само једну утакмицу, која је заправо била лоше постављена.

Драган Џајић, легенда ФК Црвена звезда

* Пратите спорт колико можете и разумете се у фудбал. Занима ме шта мислите: да ли садашњи тим Звезде можете да упоредите с неким тимом из прошлости? И на коју позицију бисте довели играча у садашњи тим, па да буде још бољи?

- Ха, ха, ха. Срамота ме је и да помислим да тако нешто говорим. Више пута сам као лаик и навијач разговарао са живом легендом какав је Џаја. Зна он колико га и волим и поштујем. Слично размишљамо по многим питањима. Раније као млад, свашта сам причао, али када би се појавио Џаја, одмах бих ућутао јер поред такве легенде ја немам шта да додам.

Вујадин Савић, фудбалер Црвене звезде

* Спекулише се да би наши клубови ускоро могли да заиграју против тимова тзв. државе Косово у европским такмичењима. Какав је ваш став и став државе по том питању?

- Косово је наша територија, а то је део територије наше државе. Мислим исто као што мисли његов отац, а сасвим сам сигуран и он. То је оно што се неће променити без обзира на то да ли су они, некада можда и нашом грешком или недовољним ангажманом, а некада притисцима које су вршили на друге, успели тзв. државу Косово да убаце у светске организације.

извор: република.рс