Вести

ГАШИЋ: ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ СТАНОВА ЗА ВОЈСКУ

НИШ - Министар одбране Братислав Гашић изјавио је данас да ће бити настављена замена непотребне војне имовине за станове намењен бившим и садашњим припадницима војске и тог министарства.

Гашић је рекао новинарима на полигону "Међа" да "Војска Србије не одустаје од "мастер плана" замене војних објеката који јој нису потребни уз адекватну надокнаду"

"Почећемо да сређујемо град по град јер има градова где на папиру војска треба да добије станове којих још увек нема и које дуго чега за оне објекте које је већ дала" рекао је он.

"Мастер планом" су обухваћени војни објекти и земљишта који нису потребни за функционисање оружаних снага по разним градовима а који се, размењу за станове или продају.

Један од примера за размену непотребне војне имовине је и Пирот где је крајем маја комисија Министарства одбране и Војске Србије предала Клуб Војске Србије општини Пирот, по уговорима закљученим између Републичке дирекције за имовину Србије и општине Пирот.

Скупштина општине Пирот прихватила је пренос права јавне својине Републике Србије, корисника Министарства одбране у јавну својину општине Пирот - Клуб Војске Србије, уз накнаду од 843.853,50 евра, у динарској противвредности.

Истом одлуком се обавезала да пренесе право јавне својине општине Пирот у јавну својину Републике Србије - 11 станова који се налазе у Пироту, чију је тржишну вредност утврдила Пореска управа Министарства финансија у износу од 274.710,68 евра.

Разлику тржишне вредности између предметних непокретности у износу од 569.142,82 евра, у динарској противвредности, општина Пирот ће уплатити у 60 једнаких месечних рата по 9.485,72 евра, у динарској противвредности.

Гашић рекао је данас да ће војни базен у нишком насељу Врежина бити бесплатан за децу погинулих и рањених припадника Војске Србије, жандармерије и полиције.

Бесплатну карту за ову сезону добиће ученици који су носиоци Вукове дипломе и студенти са просеком изнад девет, рекао је Гашић приликом обиласка базена на коме је данас почела купалишна сезона.

Шкољка данашњег базена изграђена је 1948. године, данашни изглед комплекс добија 1975. године. Гашић је рекао да Војска Србије сопственим средствима одржава висок стандард комплекса.

Министар одбране обишао је реновирану касарну "Стеван Синђелић" у Нишу која је била порушена током 1999. године. У обнављању касарне уложена су само средства за материјал док су објекти обновљени сопственим снагама, речено је приликом обиласка.

Гашић је рекао да ће по истом моделу бити сређени и други војни објекти у Србији. Део те касарне користиће Српко-руски хуманитарни центар.

Гашић очекују победу на "плесу тенкова" у Русији. Четири тенковске посаде Војске Србије учествоваће, почетком августа на тенковском бијатлону у Русији, а Гашић, који је данас присуствовао припремама, очекује да ће и победити.

 
На том бијатлону, популарно названом "плес тенкова" који ћ бити одржан од 4. до 8. августра на полигону "Алабино" у московској области, најављено је до сада учешће тенковских посада из седам држава.
 
Гашић је, изразивши задовљство успешно обављеним припремама наших тенковских јединца истакао да Војска Србије има пријатеље и на истоку и на западу и да са свима сарађује.
 
Он је нагласио да припадници Војске Србије у тој сарадњи стичу драгоцена искуства и да показују, свуда у међународној сарадњи - у мисијама УН и ЕУ и "висок степен одговорности, обучености и знања".
 
Сви партнери ВС то "јако цене", рекао је Гашић на тенковском полигону "Међа" између Ниша и Лесковца, где се наши тенкисти прирпемају за московски бијатлон.
 
Министар одбране Србије је похвалио спремност наших тенковских екипа за предстојећи биатлон и рекао да очекује да победимо.
 
Гашић је подсетио да ће се завршетак тог такмиченбја поклопити са његовом званичном посетом Русији и разговирма са министром одбране Сергејом Шојгуом.
 
Упитан шта очекује од тих разговора, Гашић је рекао да очекује да се изнађе начин за робни кредит о коме су почели преговори пре две године "и да почне полако да се формалиизује".
 
Он је, уз напомену да је "Србији то јако потребно", додао и да треба видети какве су могућности нашег буџета да поднесе једну такву набавку уз истовремену жељу руске стране да помогну квалитетним односом.
 
Министар одбране Србије је подсетио и да је у питању аранжман којим треба да се реши широк спектар ствари.
 
Упитан да ли предстојећа вежба у бази "Југ" крај Бујановца, на којој је најављено учешће представника држава НАТО и Партнерства за мир, може да се тумачи да је у колизији са учешћем ВС на тенковским такмичењима у Русији, Гашић је истакао да не види разлог за то.
 
Он је навео и да очекује да база "Југ" буде међународни центар за обуку за учешће у мировним мисијама, као и место где ће ВС наставити да сарађује са свим својим партнерима.
 
Први део припрема за учешће на тенковском бијатлону у Русији тенковске јединце Војске Србије обавиле су на полигону "Пасуљанске ливаде" крај Ћуприје.
 
Од 12 тенковских екипа које су започеле припреме изабрано је четири најбољих који настављају припреме на полигону "Међа" између Ниша и Лесковца.
 
Припремама тенковских јединица на полигону међа присуствовао је и начелник Генералштаба војске Србије генерал Љубиша Диковић који се уверио у спремност наших тенкиста.
 
После полигона "Међа" , Гашић је обишао и реновирану касарну "Стеван Синђелић" у Нишу чији део ће служити и за смештај дела капацитета руско српског хуманитарног центра.