Вести

БРНАБИЋ: ТОН У ПАРЛАМЕНТУ НЕДОСТОЈАН И ГРАЂАНА И НАШЕ ЗЕМЉЕ

Расправа у Народној скупштини Републике Србије која траје више од месец дана изгубила је сваки смисао, оценила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и додала да је она у парламенту била више од 11 дана јер је желела да покаже колико поштује тему саме седнице на којој се расправља о безбедносној ситуацији у земљи.

Брнабић је навела да је у Скупштини и због захтева, међу којима је и онај за оставку министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

"Опозиционари су захтевали ту седницу, а очигледно нису очекивали да ће тај њихов захтев бити прихваћен. Иако су тражили седницу нису ни гласали за дневни ред, кворум за заседање обезбеђивали су посланици Српске напредне странке а опозиционих посланика је некада у сали било мање од оног броја који је тражио седницу", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Хепи и оценила да је реч о политичкој злоупотреби парламента од стране опозиције.

Брнабић је додала да се политиканством и дугим трајањем седнице губи драгоцено време јер, како је рекла, због тога на скупштинску расправу и усвајање чекају одређени закони који су веома важни за грађане.

"Чека Закон о финансијској подршци породицама са децом до 16 година, којим би она добила једнократну помоћ од по 10.000 динара. Влада Србије је издвојила новац за ову намену али Скупштина Србије мора да усвоји тај закон, на основу кога би новац био исплаћен", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да из истог разлога чекају и закони о планирању и изградњи, те закон о радним дозволама, "којим се боримо за бољи положај наших радника и више страних радника у Србији".

Брнабић је оценила да опозиција користи скупштину за своју промоцију, да је расправа тамо постала "игроказ где опозиционари воде обрачуне о томе ко ће бити лидер опозиције и странака и да се понашају неодговорно".

"Они за то користе скупштину и тамо се више и не разговара о главној теми седнице због које је и сазвана. Тон који се чује у парламенту је недостојан и грађана и наше земље", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да и њен посао као председнице Владе Србије трпи због дугог трајања седнице, јер како је рекла, све састанке мора да обавља у време паузе у скупштинском заседању, а када се седница увече заврши, обавља остале премијерске послове.

Брнабић је истакла је да су без обзира на то у последњих десетак дана постигнути велики и важни успеси, међу којима је и организација специјализоване изложбе ЕXПО 2027, затим отварање на хиљаде радних места, отварање обилазнице око Београда, издавање прве дозволе за аутономну вожњу.

"На добијању домаћинства организације ЕXПО 2027. честитали су нам сви, један Блинкен, Бандерас, а само неки код нас кажу да то није много важно", рекла је Брнабић.

 

Председник Вучић ни у једном од својих обраћања није износио тривијалне ствари

Брнабић је рекла да председник Александар Вучић ни у једном од својих обраћања није износио тривијалне ствари, како тврди опозиција, већ је јасно говорио о ситуацији на Косову и Метохији, о положају српског народа у покрајини, а првенствено о њиховој безбедности.

Брнабић је назвала, оптужбе опозиције да председник износи тривијалне ствари у својим обраћањима и тако скреће пажњу са дешавања на Косову и Метохији,"бесмисленим".

Брнабић је подсетила да се председник Вучић обраћао неколико пута јавности у последњих неколико дана и да, како је рекла, ниједном није причао о тривијалним стварима.

"Осим ситуације на Косову и Метохији и шта је то што можемо да учинимо за наш народ, причао је и о стабилности на читавом Западном Балкану што је изузетно важно и због нашег даљег економског напретка, отварања нових радних места и раста плата и пензија. У  једном обраћању је причао и о томе колико ћемо ове године и од 1. јануара наредне године повећати људима та примања", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да су вести као што су отварање путева, фабрика и обилазнице данас "вести за један дан" јер су такве добре вести постале јако честе.

"Било који успех сада више није толико важна вест, ја сам у политици од 2016. године и знам колико је некад била важна вест отварање саобраћајнице, а колико смо ми сада навикли на то. Чак и отварање обилазнице је сада вест за један дан. Отварање фабрика више није вест, фабрика у Ваљеву обезбеђује 1.000 нових радних места - вест за пола дана. Ми смо навикли на добре вести сада", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила и на то да је кумулативно повећање пензија у протекле две године 55 одсто и да је у том свом износу незапамћено у историји Србије.

"И ту нема ништа тривијално, ја не знам у ком они свету живе када је њима повећање пензија од преко 20 одсто тривијално", рекла је Брнабић.

На оптужбе да председник Србије Александар Вучић у својим обраћањима подстиче на насиље, Брнабић је одговорила да они који га за то оптужују можда мисле на насиље над њима лично, зато што политика коју председник Вучић води јесте успешна.

"Има и подршку грађана, а све што је подршка грађана значи насиље над њима. Ја не разумем ту врсту политике коју опозиција води. Ја у Скупштини седим преко три недеље, ја очекујем да чујем конкретне предлоге, а такве нисам чула", рекла је Брнабић.

Брнабић се осврнула на фотографију на којој се налази Миломир Марић и држи пиштољ, а коју је у Скупштини изложио посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић и упитала какве то везе има са извршном влашћу и конкретним предлозима.

Брнабић је навела да је њихова посланичка група данима након трагедије у Рибникару и Орашју и Дубони давала потпуно супротне предлоге и оценила да је злоупотреба трагедије то што су неки представници опозиције оптуживали власт да није испунила захтеве родитеља, јер су и захтеви родитеља "оправдано, често били различити и контрадикторни".

"Злоупотреба, не свих представника опозиције али свакако од стране Мирослава Алексића и тајкунских медија. Они стално говоре да нисмо испунили захтеве родитеља, а ја сам замолила да не причамо о томе у одређеном формату јер то не може да донесе ништа добро, а онда је насловна страна једног од тајкунских медија осванула са наводима да ја не желим о томе да разговарам", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да постоје конкретне ствари које се раде и о којима је требало да се прича, а не о неистинама, те најавила потписивање уговора о приступању Дигиталној Европи Европске уније у петак, чиме Србија у том дигиталном простору постаје део ЕУ и може да користи сва финансијска средства.

"То ће значајно да допринесе могућностима првенствено наших младих и талентованих људи да се такмиче са својим вршњацима, стартап иновационим компанијама који долазе из земаља чланица ЕУ", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да први пут у томе не учествује Приштина, јер се спроводе рестриктивне мере ЕУ.

Брнабић је све опозиционе представнике позвала на дијалог, и подсетила да је то учинио и председник Републике Србије Александар Вучић.

"Прво да се одазову таквом позиву, а желели то или не, сметало вам или не, председник има највећи легитимитет. Више од два милиона грађана је њега изабрало, а стоје и резултати. Позив је и даље отворен", поручила је Брнабић.

Брнабић је додала да неће моћи да учествује на сутрашњем заседању Народне скупштине јер има заказане састанке од пре неколико месеци у Бриселу, а након тога путује у Сједињене Америчке Државе где има састанке само са потенцијалним инвеститорима у области вештачке интелигенције, никакве политичке састанке.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи